Rakveres korraldatakse esimene seebikarbiralli

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näide seebikarbist. Sellise sõidukiga on võistlustel osalenud Vinni-Pajusti gümnaasiumi seebikarbiralli huvilised.
Näide seebikarbist. Sellise sõidukiga on võistlustel osalenud Vinni-Pajusti gümnaasiumi seebikarbiralli huvilised. Foto: Erakogu

1. septembri õhtul toimub esimene seebikarbiralli Rakveres. Päeva lõpetab koolialguspidu keskväljakul.

Ürituse korraldajad Mart Pitsner ja Rein Leichter on õpetajad Vinni-Pajusti gümnaasiumis, kus seebikarbirallist huvitatuid palju.

Leichteri juhtimisel juba aastaid rallil osalenud noormehed ja autod on väljas ka neljapäeval – nii saab kindlasti võistlemas näha seitset autot, millega on hiljem võimalik tutvuda kesk­väljakul. Teiste seas tuleb starti ka kevadel Põlvas toimunud seebikarbiralli võitnud auto.

Võistlus algab kell 17 Rakveres Tõusu tänavalt, kust laskutakse Vallikraavi tänava suunas. Üritus on seekord pigem tutvustavat laadi ja sellega loodetakse tuua tegevusala juurde uusi huvilisi. “Sel korral on olulisem esinemisoskus, sõu, masina disain,” loetles Pitsner.

Kel aga vähegi soovi, võib ral­liga liituda. “N-ö poest ostetud jalgrattaga pole mõtet tulla, aga kui sellele on külge monteeritud pesumasin, siis on teine lugu,” selgitas ta naljatamisi.

Seebikarp on vähemalt kolmerattaline mootorita ise ehitatud sõiduk, millel peab kindlasti olema töötav juhtimisseade (rool, leistang) ja toimivad pidu­rid. Samuti tuleb kan­da kiivrit.

Seebikarbiralli on kaldteelt laskumise võistlus, ühes karbis võib sõita ka mitu inimest, kui see­bikarbi tehniline seisukord seda võimaldab. Sõidukid läbivad enne tehnilise kontrolli.

Mart Pitsneri sõnul on kogu ürituse mõte anda isadele ja poegadele võimalus midagi huvitavat koos teha – auto ehitusele ei kulu eriti raha ning see arendab noorte tehnilist taipu.

Näiteks Vinni-Pajusti gümnaasiumis on õpilaste huvi kandunud juba üle ka lastevanematele ja õpetajatele. Pitsneri sõnul on Rakvere linnas olemas küll kõik muu, kuid noorte tehnikamaja on siit ilmselgelt puudu. Näiteks Hiiumaal on vaata et iga kooli juures rühm huvilisi, kes seebikarbiralliga tegelevad. Huvilisi tehnikaringidesse ilmselt jaguks. Vinni-Pajusti gümnaasiumi tööõpetuse õpetaja Rein Leichter tõi näite, et nad kirjutasid projekti, tänu millele saavad kooli VI-IX klassi poisid praegu osaleda Rakvere ametikoolis toimuvatel keevituskursustel. “Enne kooli tulevad oma vabast ajast välja,” rõhutas ta.

Samuti saaks Leichteri sõnul ehitada sõidukeid projektiõppe raames, mida tehnoloogiaõppe ainekava sellest sügisest ette näeb.

Mõlemad korraldajad loodavad, et järgmistel aastatel on võistlused osalejaterohked. “Põlva näitel saab öelda, et sealne üritus paneb terve linna elama,” sõnas Pitsner.

Päeva lõpetab koolialguspidu Rakvere keskväljakul. Rakvere avatud noortekeskuse noorsootöötaja Helen Heinsalu rääkis, et kell 19 algaval peol autasustatakse rallist osavõtjaid ning üles astuvad Tartust pärit noortebänd Hapud Viinamarjad, Rakvere noortebänd Airheads ja JJ-Street’i tantsijad. Üritust juhib Ilja Golomb ning osalejatele on koolialguse ettevõtmised tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles