Kerkivas lastekodus kipub kohti üle jääma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inju lastekodu loodab järgmisest sügisest kolida uutesse ühepereelamutesse, mille ehitus praegu käib.
Inju lastekodu loodab järgmisest sügisest kolida uutesse ühepereelamutesse, mille ehitus praegu käib. Foto: Aarne Mäe

Inju lastekodu loodab järgmisest sügisest kolida uutesse ühepereelamutesse, kus on kohti 40 lapsele. Praegu on lastekodus kasvandikke poole vähem ning tõenäoliselt tuleb hakata pidama läbirääkimisi teiste lastekodudega.

 Kolimise ajaks on Inju lastekodu direktori Toivo Olvi sõnul lapsi lastekodus praeguse 23 asemel umbes 17-18, kellest komplekteeritakse kaks peret ehk pool ettenähtust.


"Kui riik tahab jätkata asenduskoduteenuse pakkumist kogu kompleksis, peame midagi välja mõtlema. Selge on see, et me ei ole võimelised kogu kompleksi üleval hoidma selle pearahaga, mida saame 18-19 lapse pealt," nentis Olvi.


Ta lisas, et ei saa välistada ka teiste hoolekandeteenuste pakkumist. Näiteks toetatud elamise ja kogukonnas elamise teenus ning muudki hoolekandeteenused, mis siiski ei veaks Olvi kinnitusel majanduslikult välja.


Valla lastekodu

Kerkiv lastekodukompleks jääb Vinni valla allasutuseks ja selle täitumuse eest vastutab kohalik omavalitsus, samuti on kohaliku omavalitsuse määrata ka personal ja muu lastekoduga seonduv. Vinni vallal on lepingu kohaselt kohustus 15 aasta jooksul osutada asenduskoduteenust ning eelistatult peaksid seal kodu leidma Lääne-Virumaa lapsed.


"Meie ise ja Lääne-Virumaa peame selle nimel tööd tegema, et lastekodus oleks nii palju lapsi, nagu arengukava ette näeb. Muidu peame mõtlema muudele teenustele, mida osutada. Ega need hooned kasutamata ei jää. Aga praegu loodame, et lastekodu peaks täituma," oli Vinni vallavanem Toomas Väinaste optimistlik.


Seni pole teada ka, mis saab mõisahoonest, kus praegu lastekodu tegutseb. "Ma ei taha spekuleerida, mida me sellega teeme. Tulevik näitab," ütles Väinaste.


"Mina ministeeriumi nahas mõtleksin asenduskodude ehitusprogrammi üle kontekstis, et kui on mõningaid küsitavusi täituvuse suhtes - laste arv väheneb kogu vabariigis ja väheneb asenduskodu teenusel olevate laste arv -, siis võiks tõsiselt mõelda, kas tasub jätkata ehitusprogrammi sellises mahus, nagu plaaniti mõni aasta tagasi," märkis Olvi.


Sotsiaalministeeriumi hoolekandeosakonna nõuniku Elmet Puhmi arvates on seda parem, mida vähem on lapsi asenduskodudes. "Aga olgem ausad, mingi sihtgrupp lapsi jääb, kelle jaoks pole paremat lahendust kui asenduskodu," tõdes nõunik Puhm.


Saatus lahtine
Lääne-Virumaa lastehoolekandeasutuste võrgustiku 2005. aastal koostatud arengukava kohaselt jääks Rakverre üks rühm (rühma suurus kaheksa last) lastekodulapsi, kaks rühma Tapale ja Vinni rajatav lastekodu saaks maakonna asenduskodude seas prioriteediks.


MTÜ Kirilill Rakvere lastekodus elab praegu 17 last, MTÜ Maria Lastekeskuse lastekodus Tapal viis ja MTÜ Kesk-Norra Eesti ühingu lastekodus Tapal 16 last.


Lääne-Viru maavalitsuse lastekaitse peaspetsialisti Helbe Jaanimägi hinnangul on kõigi MTÜde kasutuses olevad ruumid heas seisus ja lastele sobilikud, kuid on Vinni valla ja lastekodude vaheline läbirääkimiste küsimus, kas mõni laps võiks minna tulevikus ka Vinni.


"Meie üheks tingimuseks on, et kui näiteks Rakvere lapsed otsustakse viia üle Vinni, siis läheksid nad koos oma praeguste kasvatajatega. Samuti peavad andma nõusoleku laste elukohajärgsed omavalitsused," rääkis Helbe Jaanimägi.


MTÜ Kirilill Rakvere lastekodu juhataja Urve Saar ütles, et nendega ei ole keegi läbirääkimisi alustanud. "Elame üks päev korraga, tulevikku ei tea, kuid teeme viimase minutini oma tööd hästi," ütles Saar.


Praegune hoone Lille tn 8 Rakveres on praegu veel maavalitsuse hallata, selle plaanib lähiajal üle võtta sotsiaalministeeriumi haldusalas tegutsev AS Hoolekandeteenused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles