Kaks Rakvere kooli alustas ühise perena

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõmerul koolitati õpilasesinduste liikmeid. Foto on illustratiivne.
Sõmerul koolitati õpilasesinduste liikmeid. Foto on illustratiivne. Foto: Arvet Mägi

Eile alustasid Rakvere gümnaasiumi koolipere osana ka Rakvere vene gümnaasiumi õpilased ja õpetajad. Halduskohus hakkab aga alles arutama, kas peatada liitumisprotsess või mitte.

Aprillis moodustas Rakvere linnavalitsus volikogu otsusele tuginedes ajutise komisjoni, mille eesmärk oli Rakvere vene gümnaasiumi ümberkorraldamine. Komisjoni kuulus kokku 13 liiget: kuus kummagi kooli õpetajate, hoolekogu, lastevanemate ja juhtkonna esindajatest, lisaks linnavalitsuse esindaja Merike Kuuse. Komisjoni tööd juhtis Rakvere gümnaasiumi direktor Aivar Part.

Komisjon käis koos kolm korda mais, viimast korda tuldi kokku 30. augustil. Üleeile, 31. augustil lõpetas komisjon ametlikult tegevuse. “Läks asjalikult, tuliselt, sisukalt,” kommenteeris Aivar Part peetud arutelusid. “Leidsime, et enamiku probleemidest, mis kahe kooli liitumisel ette tulid, eriti kui on tegu erinevate kogukondadega, suutsime lahendada. Nii et oleme valmis sellest sügisest venekeelset õpet Rakvere gümnaasiumis andma,” kinnitas Part.

Endise Rakvere vene gümnaasiumi õpilase jaoks muutus eilsest see, et tal on uus direktor, õppealajuhataja, koolil on uus nimi ning talle antakse uus õpilaspilet. “Ta hakkab käima tihemini ka siin majas (Vabaduse tänava õppehoone – toim.), näiteks avaaktuselgi, tema jaoks on uued koolitraditsioonid,” loetles direktor.

Samaks jäävad neile aga õpetajad ning õppetöö Tallinna tänaval jätkub vastavalt õppeprogrammidele, mis on ette nähtud vene õppekeelega õpilastele lähtuvalt riiklikust õppekavast.

Põhikooli lõpuni lisandus gümnaasiumi üheksa venekeelse õppega klassi, kokku 75 õpilast, neist astus I klassi kaheksa õpilast. “Päris mitu last tuleb Kundast, sest seal ei ole venekeelset I klassi,” ütles Part.

Küsimusele, kas probleemid said komisjonis lahendatud, vastas komisjoni liige, vene gümnaasiumi hoolekogusse kuulnud Ilja Ivanov ei. “Õppeprotsessi osas said lahendatud, kasvatustöö osas mitte,” arvas ta, “elu käigus saab need lahendada, need tuleb lihtsalt lahti rääkida.”

Kuigi läbirääkimiste käigus panid Rakvere vene gümnaasiumi esindajad ette ka nn eraldi osakonna säilitamist, ei olnud see Aivar Pardi sõnul mõeldav. “Rakvere güm­naasium on üks oma kultuuri, ­vai­m­suse ning juhtimisstruktuuriga, vaheseinu siin teha ei oleks saanud,” põhjendas ta.

Ivanovi sõnul oleks jätkamine eraldi osakonnana ja oma õppealajuhatajaga olnud lihtsam. “See oleks olnud põhikirjas väike muudatus. Koolimaja, klassid, õpetaja, kõik on ju sama. Maja omanik on ka üks, Rakvere linn,” arutles ta.

Ivanov tõi välja, et nende vanemate lapsed, kes räägivad eesti keeles, käivadki eesti koolis. “Põhiosa lapsi käibki juba eesti koolis.” Tema sõnul ongi mure nende pärast, kes ei räägi eesti keelt.

“Kooli kadumine on loomulikult paljudele probleem, just emotsionaalselt. Kuid neile, kes mõtlevad, et laps võiks ka eesti keelt õppida ja gümnaasiumiastmes jätkata, on liitumine hea võimalus. Muukeel­se taustaga õpilasi on meil eestikeelsetes klassides päris palju, umbes 50, ja nad saavad edu­­kalt hakkama,” rääkis  Part.

Ivanovi sõnul on liitumise kohta palju arvamusi. Nii on tema sõnul soovitatud luua venekeelse õppega erakool Rakveresse. “Selleks on vaja palju tööd ja raha. Ja kas lapsevanemad üldse tahaks seda ühel hetkel, praegu ei tea me ju sedagi.”

Kuigi koolid alustasid eile ühiselt õppeaastat, on Rakvere linnavolikogu esimehe Mihkel Juhkami sõnul tekkinud olukord, kus halduskohus hakkab septembris arutama, kas peatada koolide liitmise protsess või mitte. “Lähikuudel peaks see otsus saabuma,” ütles ta.

Tartu halduskohus tühistas veebruaris linnavalitsuse aasta varem tehtud otsuse Rakvere vene gümnaasiumi tegevuse lõpetamise kohta. Linn võttis 16. märtsil vastu uue otsuse liita alates 1. septembrist Rakvere vene gümnaasium Rakvere gümnaasiumiga. Õpilaste vanemad pöördusid seejärel taas halduskohtusse. Et osapooled ikka kompromissi ei saavutanud, arutab kohus kaasust nüüd kirjalikul menetlusel.

Ka Ilja Ivanovi hinnangul on olukord keeruline. “Koolid hakkasid juba koos elama. Kohtunikul on väga raske võtta vastu otsus liitumine lõpetada. Tagasikäiku ju pole tegelikult,” lisas ta.

Rakvere gümnaasiumis on sellest sügisest 40 klassikomplekti ja 784 õpilast, X klassides alustab 87 õpilast.

Koolis alustas kokku 25 uut õpetajat, enamik neist on õpetajad, kelle varasem tööandja oli vene gümnaasium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles