Fortumi müügiplaanid jätavad töös olevad projektid jõusse

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere Soojuse juhataja Sven Trofimov (vasakul) ja trassimeister Rein Semmel katlamajas, kust tulev soojus on tänavu kolmandiku võrra kallim kui aasta eest.
Rakvere Soojuse juhataja Sven Trofimov (vasakul) ja trassimeister Rein Semmel katlamajas, kust tulev soojus on tänavu kolmandiku võrra kallim kui aasta eest. Foto: Arvet Mägi

Augusti lõpul lekkis ajakirjandusse info, nagu plaaniks Soome riigifirma Fortum müüa maha oma Eestis tegutsevad katlamajad. Lääne-Virumaal kuuluvad Fortum Termestile Sõmeru, Kunda ja Väike-Maarja katlamaja.


Esmaspäeval Fortum Termesti juhtidega suhelnud Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev rääkis, et lähipäevil peaks soojafirma poolt ametlik info tulema, börsiettevõttena on neil info avaldamise jaoks kindlad reeglid.

“Nii palju sain aru, et täna-homme Eestis midagi müüma ei hakata, aga eks ole näha, mida tulevik toob,” lausus Vassiljev.

Nii Sõmeru, Väike-Maarja kui Kunda omavalitsusjuht kinnitavad, et koostöö Fortumiga on sujunud hästi.
“Suhted on olnud väga mõistlikud, kui võimalik uus omanik jätkab samal kursil, siis jääme rahule,” sõnas Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla.

Sõmerul ja Kundas on Fortum projektiraha kaasates omajagu investeerinud soojatorustike korrashoidu. Kunda linnapea Allar Aron rääkis, et augustis tegi Fortum keskkonnainvesteeringute keskusele taotluse, et viia Kunda katlamaja gaasküttelt üle hakkpuiduga küttele.

Ka Allar Aron suhtles eile Fortumiga ja sai kinnitust, et kõik käivitatud projektid jätkuvad.

Sõmeru vallavanema Peep Vassiljevi sõnul on Fortum juba müünud maha soojatootmise Rootsis ja Taanis ning seal ostis katlamajad üks pensionifond.

“Tarbijate jaoks see oluliselt midagi ei muutnud, sest pensionifondid on teadupoolest väga konservatiivsed,” lisas Vassiljev.

Kolme katlamaja kõrval kuulub Lääne-Virumaal Fortum Termestile ka 48,99% Rakvere Soojuse aktsiatest.

Aastate jooksul on Fortum üritanud korduvalt ülejäänud Rakvere linnale kuuluvaid aktsiaid ära osta, kuid Rakvere Soojuse nõukogu liikme Rainer Miltopi sõnul ei ole Fortumi pakkumised olnud paraku mitte just kõige tõsiseltvõetavamad.

Fortumi järjekordne ostupakkumine on aga taas linnavalitsuses ja linnavolikogu majanduskomisjon hakkab seda oma järgmisel istungil arutama.

Samas kinnitas Miltop, et on olnud ka huvilisi, kes on üles näidanud soovi osta ära Fortumile kuuluvad Rakvere Soojuse aktsiad.

“Kui mingid liikumised toimuvad, siis soojaturg aktiviseerub kindlasti, aga praegu ei oska ma midagi ennustada,” lisas Miltop.

Rakvere toasooja hind kallines aastaga kolmandiku võrra

Aastaga on Rakvere Soojuse poolt Rakveres ja Näpil müüdava toasooja hind kallinenud laias laastus kolmandiku võrra. Kui mullu septembris maksis soojusenergia megavatttund Rakveres 59,64 eurot, siis 8. augustil kooskõlastas konkurentsiamet uueks piirhinnaks Rakveres 79,43 eurot ja Näpil veidi üle 81 euro.

Rakvere Soojuse juhataja Sven Trofimov ütles, et Rakvere Soojus müüb toasooja piirhinnaga ja hinnatõusu põhjuseks on gaasi hinna tõus. “Kui gaasi hind langeb, langeb ka piirhind,” lubas Trofimov. Rakvere Soojuse nõukogu liige Rainer Miltop lausus, et eelmisel sügisel oli kontroll toasooja hinna üle Rakveres veel linnal ja hinda hoiti nii madalal kui võimalik. Mullu 1. novembril jõustunud monopolide ohjeldamise seaduse kohaselt kooskõlastab aga nüüd hinna konkurentsiamet.

“Kui ma ei eksi, siis konkurentsiamet eeldab firmadel kuni kaheksaprotsendilist kasumit,” lisas Miltop, kelle sõnul Rakvere linn Rakvere Soojuse suhtes nii lahke ei olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles