Rakvere tähistab Arvo Pärdi sünnipäeva pidunädalaga

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt.
Arvo Pärt. Foto: Liis Treimann / Postimees

Arvo Pärdi sünnipäeva puhul toimub Rakveres Pärdi pidunädal, mille raames korraldatakse kaks suuremat kontserti ja filmiõhtu.


Pärdi pidunädala avalöögiks on Arvo Pärdi sünnipäevakontsert Kolmainu kirikus 11. septembri õhtul, mis on ühtlasi vaimuliku muusika festivali VaiMus lõppakordiks.

Arvo Pärdi sünnipäevakontsert on ka Eesti Filharmoonia kammerkoori juubelihooaja avakontserdiks. Kontserdi kavas on Pärdi “Kanon Pokajanen”, lisaks heliteoseid Schnittkelt, Grigorjevalt, Mendelssohnilt, Tobiaselt ja Brahmsilt.

Sel hooajal tähistab Eesti Filharmoonia Kammerkoor oma 30. tegevusaastat. Arvo Pärdi teos “Kanon Pokajanen” (“Patukahetsuskaanon”) on olnud üks olulisemaid teoseid koori jaoks, mida on esitatud kümneid ja kümneid kordi maailma eri paigus, lisaks Eestile ka Suurbritannias, Venemaal, Austrias, Poolas, Hollandis, Itaalias, Saksamaal jm.
“Kanon Pokajanen” on Pärdi kõige ulatuslikum a cappella kooriteos. Helilooja pühendas selle teose loomisele rohkem kui kaks aastat, olles pikka aega tõsiselt palveteksti süvenenud.

Pärt on tunnistanud, et patukahetsuspalve teksti avastamine aastaid tagasi, kui ta end õigeusu kiriku traditsiooniga sidus, avaldas talle tugevat muljet ning selle teksti muusikasse valamisel veedetud vaimu rikastav aeg on teinud teose talle väga oluliseks.

Järgmise nädala kolmapäeva õhtul on Art Cafe seminariruumis Arvo Pärdi õhtu, kus saab vaadata filme “Arvo Pärt novembris 1978” ja “24 prelüüdi ühele fuugale”.

Andres Söödi film “Arvo Pärt novembris 1978” näitab Leedu Kammerorkestri proove ja esinemisi vana- ja nüüdisaegse muusika festivalil Tallinnas. Arvo Pärdi teost “Itaalia kontsert” dirigeerib Saulius Sondeckis. Solistid on Natalia Gutman (tšello) ja Oleg Kagan (viiul). Arvo Pärti usutleb filmis Ivalo Randalu.

Poolteist tundi kestev dokumentaalfilm “24 prelüüdi ühele fuugale” (2002), mille režissöör on Dorian Supin, toob vaatajani momente helilooja Arvo Pärdi elust ja loomingust. Film püüab aidata mõista, et kunstniku “saladus” saab mingil määral mõistetavaks mitte “küsimuste ja vastuste” teel, vaid kaasa elades, koos luues, protsessist osa võttes. Kuid seegi on vaid osaline mõistmine. Ja see ongi vist hea, sest midagi peab ju jääma saladuseks.

See “saladus” peitub ka Arvo Pärdi muusikas. Me kuuleme alatasa minimaliseeritud, lõpuni avamata tundeid. See sunnib meid endid neid lõpuni avama, mõtlema, välja ütlema. Küsida pole kelleltki ja vastuseid peab otsima ainult iseendas.
Ka see film ei anna vastuseid, kuid kutsub tunnetama seda maailma, milles elab ja loob Arvo Pärt.

Pühapäeval, 18. septembril esineb Rakvere gümnaasiumi aulas Arvo Pärdi sünnipäeva tähistamiseks Virumaa Kammerorkester.

Kavas on Pärdi “Silouan`s Song”, Johannes Christian Bachi vioolakontsert, Pärdi “Cantus Benjamin Britteni mälestuseks”, Mozarti sümfoonia nr 40 g-moll.

Solist Angelica Averjanov, dirigent Toivo Peäske.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles