Ettevõtluskursus andis tuule tiibadesse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harry Lindre tutvustab silokiletajat, mis hiljuti asutatud oma ettevõtte Niinemäe Farm jaoks on oluline töövahend.
Harry Lindre tutvustab silokiletajat, mis hiljuti asutatud oma ettevõtte Niinemäe Farm jaoks on oluline töövahend. Foto: Arvet Mägi

Kevadel lõppes Tamsalus Leader-programmi toel algatatud ettevõtluskursus “Ideest ettevõtteni”, kus äritarkusi õppisid kaksteist inimest, kellest viis on tänaseks loonud oma ettevõtte ja sobiva töö on leidnud kõik kursuse lõpetanud.


Projekti “Ideest ettevõtteni” koordinaator Riho Tell meenutas, et 120tunnise ettevõtluskursuse lõpetasid ja äriplaani koostasid ning seda kaitsesid kaksteist inimest.

“Kolm kursuslast olid oma ettevõttega juba enne alustanud ning praegu plaanivad firma laiendamist,” rääkis Riho Tell. Viis inimest on peale kursuste läbimist loonud oma ettevõtte ning asunud äriplaani realiseerima.

Neli kursuse lõpetajat on asunud palgatööle. “Äriplaanist pole loobutud. Kogutakse algkapitali oma ettevõtte käivitamiseks. Kõik kursuslased on positiivselt meelestatud oma tegemiste ja tuleviku suhtes,” rääkis Riho Tell, kes hoiab ennast kursis ettevõtluskursuse lõpetanute käekäiguga.

Koolitus lisas julgust

Üks nendest viiest, kes oma firma asutas, on Jaanika Korka.

Firma Bioksra OÜ asutaja rääkis, et on tänulik Tamsalu vallavalitsusele ja Riho Tellile, kes võimaldasid kursusest osavõtu ka neile inimestele, kes ei ole Tamsalu valla elanikud. “Hea meel on tõdeda, et on olemas omavalitsusi, kes selliste koolituste näol investeerivad tulevikku. Andes inimestele võimaluse, julgustuse ja motivatsiooni alustada ettevõtlusega,” rääkis Korka.

Ta lisas, et oma igapäevatöös on ta lähemalt tuttav ettevõtluse paljude tahkudega. “Siiski ei kiirustanud ma oma firma rajamisega, kuigi idee oli juba mõnda aega olemas. Koolitus, oma praktilise ülesehitusega, andis võimaluse vahetada kogemusi ja ideid, mistõttu juhtuski, et algsest ettevõtte äriideest kasvas välja hoopis erinev ja usun, et südamelähedasem ettevõte,” selgitas Korka.

Firma Bioksra OÜ, mille Jaanika Korka peale koolituse läbimist rajas, tegeleb meditsiinivaldkonnaga.

“Täpsemalt kirjutan riigihankeid välisfirmadele. Tulevikus plaanin firma arendust samuti meditsiinivaldkonnas ja ehk õnnestub luua üks toimiv perekeskus, kus saavad nõu ja hoolt rasedad naised, noored emad väikeste lastega. Idee johtub õpitud erialast, mis omakorda viis mind uuesti koolipinki, et kord õpitud amet taas meelde tuletada ja töösse rakendada. Kui midagi kire ja hingega teha, saab kõikidest raskustest üle. Ja rõõm, mis ise rajatud ettevõttest tuleb, on proovimist väärt,” kõneles Korka.

Harry Lindre on aastaid teinud põllutööd isakodus, Tamsalu vallas, Niinemäe talus.

“Koolitus laiendas silmaringi ja andis julguse luua oma firma Niinemäe Farm OÜ. Põllumajandusettevõte on loodud ja laiendab tegevust. Harry Lindre majandab seitsmekümnepealist piima- ja lihaveisekarja.

“Ostsin farmile Taanist tõupulli ja silokiletaja,” rääkis Lindre. Järgmiseks sammuks on ettevõtjal uue loomalauda ehitus, kuhu mahub sada veist. “Farmi laiendamine nõuab investeeringuid ja neid teen ma läbimõeldult ning liigseid riske võtmata nagu kursusel sai õpitud,” märkis Harry Lindre.

Rahvusvaheline koostöö

“Ettevõtluskoolitus andis mulle omandatud teadmiste kõrval eelkõige suure portsu enesekindlust,” tunnistas Ellika Läänemets, kes lõpetas kevadel “Ideest ettevõtteni” kursuse.

Ta selgitas: kui varem tekitas ainuüksi mõte oma firma loomisest ja sellega suure vastutuse võtmisest minus pelgust ja mõtet, et mina sellega küll hakkama ei saaks, siis peale koolitust ei tunne ma enam liialdatud aukartust oma äri loomise ees.

“Eks see ole elus paljude asjadega nii - kõik, mida me ei tunne, tekitab meis segadust ja hirmu. Ettevõtluskoolitusel said majanduse ja äriga seotud teemad lahti räägitud; mõisted, millest varem oli isegi raske aru saada, muutusid omaseks ja arusaadavaks, sellega kadus ka hirm ja segadusetunne,” kõneles Läänemets.

Firma loomine on tal planeeritud septembri keskpaika. “Siis tahaks asjaajamisega nii kaugele jõuda, et firma ametlikult registreerida. Seni olen tegelenud kontaktide loomisega ja kõikvõimaliku kodutööga, kuna loodava firma raames on plaanis ka tooteid müüma hakata,” rääkis Läänemets tulevikuplaanidest.

Tema loodaval ettevõttel on kaks tegevussuunda. “Kuna olen hariduselt saksa filoloog, siis üheks peamiseks tegevusvaldkonnaks saab tõlkimine ja kontaktide vahetus ja vahendus. Pakun eesti ettevõtjatele hea meelega abi ärikontaktide leidmisel Saksamaal,” lausus ta

Teises valdkonnas tahab ta ühitada oma hobi ja äri, hakates pakkuma Saksa loodus- ja tervisetooteid ka Eesti tarbijatele. “See teema on mind juba aastaid paelunud ja olen alati imetlenud sakslaste mitmekülgsust tervise edendamisel ja loodusravi praktiseerimisel. Selles vallas oleks ka meil palju õppida, tahaksin juba sügisel külastada mõnda loodusravikoolitust Saksamaal, et saadud teadmisi Eestis rakendada,” selgitas Läänemets.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles