Tallinn otsib metsikuid kunstnikke

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiharrastaja teos.
Kunstiharrastaja teos. Foto: Sigrid Saarep

Tallinna Kunstihoone Galerii otsimb näitusele talente-amatöörkunstnikke, kutsub nende leidmises osalema ja õhutab kaastööle.

“Kuna viimastel aastatel tunnevad uuema kunstiga seotud institutsioonid muret, et publik ei väisa kaasaegse kunsti näitusi, ega huvitu nõndanimetatud kontseptsioonikunstist, siis katsetame vastupidist varianti,” ütles Näituse kuraator Sigrid Saarep.

Näitusel, mille tööpealkiri on “Vannitoas ja tagahoovis”, vallutavad kunstigalerii amatöörid, kes proovivad üllatada paadunud kunstikriitikuid ning näidata, mida tehakse väljapool metropoli.

“Mida luuakse agulis, perifeerias, vannitoas, kuuris, garaažis või tagahoovis? Mida on asjatundjal õppida amatöörilt? Kes omab monopoolset õigust määratleda mis on kunst? Kas rahvakultuuri ametlikku tavasse kuulub ikka veel folkloristlik labajala keerutamine ja mitte õlimaal või vernakulaarne objekt - näiteks Jaan Alliksoo Reigi Eiffel, millest on kujunenud väiksemat sorti teemapark?” loetles kuraator näitusega tõstatatavaid küsimusi.

Saarepi sõnul näitab kultuurilugu, et suur osa rahvakultuurist on professionaalsuse jäljendus ning kaasaeg alates modernistidest on olnud tunnistajaks iseõppinud geeniuse triumfile.

“Näituse koostamisel totetun 20 aasta jooksul kogutud amatöörkunsti (naivistid, leiutajad, autsaiderkunstnikud ja teised) andmebaasile ning nii vabariiklikes kui maakonnalehtedes ja sotsiaalvõrgustikes levitavale üleskutsele, kus palun teatada oma erilisest kunstiteostest ja või naabri varjatud annetest,” selgitas kuraator.

Teosed võivad olla teostatud kõikides meediumites: film, foto, maal, joonistus, skulptuur, installatsioon, arhitektuurne objekt. “Leitavad asjad ei pruugi koheselt tunduda kunstina ega olla ka ilusad. Olen ette tänulik kõikide saabuvate materjalide eest,” kinnitas ta.

Kunstnikud-osalised peavad vastama kahele tingimusele: esiteks ei tohi nad olla akadeemilise kunstiharidusega inimesed, teiseks: neil ei ole varem olnud personaalnäitusi üheski Tallinna tähtsamas kunstigaleriis ja kunstimuuseumis.

Eksponeeritavad tööd valitakse välja 3-5 liikmelise žürii poolt.

“Ootame väga kõikidest rahvustest inimeste aktiivset osavõttu! Palun andke teada enda, naabri, sõbra, tuttava töödest ja saatke fotofail. Kõik saadetud fotod, mis on projektsiooniks piisava kvaliteediga, kaasatakse näitusele,” rõhutas Saarep.

Näituse toimub Tallinna Kunstihoone Galeriis 10. veebruarist 11. märtsini aastal 2012. Vaata ka http://www.metsas.ee/et/galeriimetsikud

Näituse kuraator Sigrid Saarep: e-post sigrid@kunstihoone.ee , gsm 52 69218

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles