Juhtkiri: Heategevus?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Svetlana Zaitseva / Õhtuleht

Ka Virumaa Teataja elas kevadel kaasa Sõmeru vallas Ubjas elava traagilise saatusega Davidi abistamiseks korraldatud korjandusele, mis läks oodatust märksa edukamalt. Lahkete annetajate toel kogunes üle 22 000 euro.


Heategev telesaade “Kodutunne” on juba mõnda aega pakkunud tuhandetele televaatajatele pisarat poetama panevat kaasaelamist. Nüüd nõuavad saate tegijad Sõmeru vallalt Davidi elutingimuste parandamise eest 8400 eurot ehk siis soovitakse küüned taha ajada annetatud rahale, mida on küsitud hulgas veel järel.


Tasuta lõunaid ei ole ja kõige eest tuleb maksta. Heategevuse sildi all on suuremaidki sigadusi korda saadetud kui õnnetuse ohvrile annetatud raha oma kaukasse nõudmine. Kõik läheb letti ja kõlbab müügiks. Ka heategevuse propageerimine.


Arusaadav on see, et ühe telesaateid tootva ettevõtte jaoks, mida OÜ Õuetuba ju on,  tähendab saatesarja tegemine suuri kulusid. Saate tootmine on üsnagi kallis ettevõtmine – video- ja helisalvestustehnika rent, montaažitunnid ja meeskonna töötasud.
Kuid niisuguse saate puhul tuleks siiski eetilisest ja professionaalsest aspektist lähtudes eelarvetulude allikad läbi kaaluda.
Annetatud asjade kohta tagantjärele fiktiivsete arvete esitamist ja valdadelt pärast saate filmimist raha küsimist ei saa küll kuidagi korrektseks käitumiseks pidada. Ja kui vallad ei ole nõus maksma, siis rahakantimissüüdistuste levitamist samuti mitte.

Reklaamiraha ning heategevuseks annetatud ehitusmaterjalid ja raha peaks saate tegijad siiski selgelt lahus hoidma. Tasuta saadud ehitusmaterjalide eest kolmandalt osaliselt annetusraha pommimine vajutab kogu ettevõtmisele üsnagi ebameeldiva pitseri.


Saate tootmiseks vajalik raha tuleks siiski saada reklaami vastu nendelt firmadelt, kellel huvi oma heategevat kuvandit vaatajatele eksponeerida. Virumaa Teataja loodab, et need 8730 eurot jäävad siiski Davidile taastusraviks ja “Kodutunde” tootjad õpivad oma eksimusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles