Heategevuse eest esitatud arve tekitas segadust

, Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David oma uues ilusas kodus koos õdedega mängimas. “Kodutunde” saade selle tulemuseni jõudmisest jõuab eetrisse oktoobris.
David oma uues ilusas kodus koos õdedega mängimas. “Kodutunde” saade selle tulemuseni jõudmisest jõuab eetrisse oktoobris. Foto: Erakogu

Sõmeru valla poisi, liikumispuudega Davidi lugu, kuidas ta sai tuhatkonna annetaja toel päris oma toa kenasti remonditud korteris, võttis ootamatu pöörde, kui õla alla pannud telesaate “Kodutunne” tootjafirma esitas vallale 8400eurose arve.


Nädal pärast 20. aprillil Davidi heaks korraldatud Uhtna ja Sõmeru kooli laste heategevuskontserti ja selle meediasse jõud­mist võttis Sõmeru vallavanema Peep Vassiljeviga ühendust “Kodutunde” saate produtsent Kristi Nilov ning küsis, kas “Kodutunne” võiks ettevõtmises kaasa lüüa.

Vallavanem oli asjaga päri, sest arvas, et saade aitaks leida abi ehitusmaterjalide ja kodutehnika näol ning annetusrahast jääks rohkem alles Davidi taastusravi tarvis.

“Ma ei tulnud uneski selle pea­le, et asi võiks nii inetult lõppeda,” ütles Peep Vassiljev. Nimelt helises pärast seda, kui korter oli 29. augustiks kenasti valmis saanud, pere sisse kolinud, soo­laleivapidu peetud ning kõik tulemusega rahul, vallavanema telefon.

“Kristi Nilov helistas ja ütles, et ma nüüd esitan sulle arve ka. Ma olin üllatunud, et mis arve. – “Kodutunde” saate toetamiseks. Vastasin, et mul ei ole mingit alust maksta, meil ei ole mingit kokkulepet,” kirjeldas Vassiljev asja käiku.
Mitme päeva pärast tuli vallavanema e-postkasti arve –  8400 eurot.

Suuline lepe

Ligi tuhat annetajat annetasid Davidile kokku 22 211 eurot. Selle eest tasuti 2556 eurot Da­vidi korteri ostu-müügilepingut sõlmides ning ehitusfirmale OÜ Restaure 10 924 eurot remondi eest.

““Kodutunde” inimesed teadsid täpselt, palju raha järel on – jääk oli 8731 eurot. Sealt oleks siis 300 eurot alles jäänud. Ütlesin, et sellise summa maksmiseks ei ole mingit alust,” kõneles Peep Vassiljev. “Tagantjärele väidetakse, et me justkui oleksime rääkinud rahadest ja oleksime kokku leppinud. Aga ma väidan, et see ei olnud nii, see on nende tõlgendus. Jah, me rääkisime rahadest, sellest, palju remont võiks maksma minna, aga et annetatud rahadest väga suur osa läheks “Kodutunde” saate finantseerimiseks – sellist kokkulepet ei olnud. Ja pealegi, kui mingid kokkulepped sõlmitakse, siis vor­mistatakse need kirjalikult. Ja mi­nul kui vallapoolsel konto hoid­jal ei ole ju õigust midagi maksta, kui ei ole lepingut.”

Kristi Nilov aga kinnitas, et oli öelnud, et “Kodutunne” ei suu­da kõike ainult oma vahenditega teha ja kahetseb, et konkreetne leping jäi sõlmimata. “Firma teeb küll kingituse oma toote näol, aga tahab saa­da mida­gi vas­tu - reklaami. Ja see peaks tulema eelarvest ehk Davidile annetatud raha eest,” rääkis Nilov ja rõhutas, et puhtalt heategevusest pole võimalik telesaadet teha.

Tekkinud probleemist rääkis Peep Vassiljev Kanal 2 juristiga. “Rääkisin loo ära ja jurist küsis, kas lepingut on – loomulikult ei ole. Tema oli sama meelt, et mingist tasust ei ole mõtet sel juhul rääkida,” kõneles Vassiljev.
Kristi Niloviga leppis Peep Vassiljev kokku, et too kirjutab vähemalt lahti, mille eest need 8000 eurot tasuda tuleks. Saade­tud eelarves olid kirjas ehitusmaterjalid ja mööbel.

Näiteks 1800 euro väärtuses köögimööblit, Davidi laua ning kapi kinkis Põhja Mööbel. Firma müügijuht Kersti Urbala ütles, et Nilov helistas talle hiljuti ning palus kingitud mööbli kohta arve saata. “Mina keeldusin esitamast arvet heateo eest. Siis sain kõne, et kui arvet ei saada, võetakse saatest välja firma reklaam ja need lõigud, kus olen mina ja meie mööbel. Aga ma ei müü oma põhimõtteid paari tuhande euro eest. Pealegi, miks vald peaks maksma selle eest, mis mina olen kinkinud,” rääkis Ur­bala.

Kristi Nilov selgitas, et annetajal tuleb nüüd otsustada - kas ta teeb reklaami või heateo. “Kui ta soovib saates ka reklaami endale, siis tuleb seda teha lisaraha eest või siis Davidi korteri remondiks annetatud rahade eest,” rääkis Nilov.

“Annetajad teadsid, et see on heategu. Ja nii see oli ju algusest peale teada. Kui Nilov aga oleks öelnud, et ta peab maksma ka oma meeskonnale palka, öelnud palgasummad, siis see oleks olnud mõtlemise koht ja ma oleks pöördunud vallavalitsusse ja küsinud seda reservist või küsinud komisjonilt, kes tegeleb Davidi raha jaotamisega,” arutles Vassiljev.

Davidi korteri remontis OÜ Restaure, kes tegi vallale oma hinnapakkumise, milles sisaldusid tööliste palgad ja riigimaksud – kasumit firma selle projektiga ei taotlenud.

Ka sobis Restaure hästi “Kodutundele”, kellega tehti talvel koostööd Laekvere vallas Raja külas.

“Mõlemal korral oli “Kodutun­dega” tööprotsessi käigus hea klapp, lausa väga hea. Nad on meid kutsunud ka mujale, kuid tööjõu piiratuse tõttu ei ole me saanud kutset vastu võtta. Mis puu­tub aga nende vihjesse, justkui oleks meil vallavanemaga mingid omad suhted, siis ei oska muud öelda, kui et need on töised suhted – kõik tööd, mis oleme teinud, on saadud ausalt läbi hangete ja me ei ole sugugi alati võitnud,” rääkis OÜ Restaure juhataja Valmar Järg.

Kristi Nilov aga on veendunud, et ehitada oleks saanud  tun­duvalt mõistlikuma hinnaga.

Punkt loole

“Kodutunde” Facebooki seinal kirjutas Kristi Nilov: “Palju õnne neile, kes tahavad, et see saade ei jätkuks! Kadedus ja ahnus on eestla­se parim toit! Sõmeru vallavanemale edu ja jaksu ning loodame, et püsib kaua ametis ja suudab oma sõpradele veel kauaks tasuvat tööd leida!” (Eile võeti postitus maha. – toim.)

Sõmeru vallavanem kommenteeris sõnumit väljendiga “võtab tummaks.”

“Minu jaoks on küsitud 8400 eurot nii müstiline summa, et kui oleks maksnud, oleks pidanud oma ameti päeva pealt maha panema. Kõige inetum on see, et saatejuht Kirsti Timmer väidab kolmapäevases Õhtulehe artiklis, et mina kantisin raha ehi­tusfirmale. Siit siis moraal, et ükski heategu ei jää karistamata,” rääkis Vassiljev. “Tahaks panna punkti sellele loole, et Davidi unistus ei saaks määritud.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles