Lehar Kütt: “Kõige olulisemad on jätkusuutlik äriidee ja meeskond”

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KredExi ettevõtlusdivisjon, mida juhib Lehar Kütt, on andnud stardilaenu sadadele ettevõtetele.
KredExi ettevõtlusdivisjon, mida juhib Lehar Kütt, on andnud stardilaenu sadadele ettevõtetele. Foto: Erakogu

KredEx on kümne tegevusaasta jooksul avardanud Eesti ettevõtete rahastamisvõimalusi, aidanud maandada krediidiriske, võimaldanud inimestel rajada või renoveerida oma kodu ning andnud stardilaenu sadadele alustavatele ettevõtetele.

KredExi ettevõtlusdivisjoni juht Lehar Kütt, millised tingimused peavad olema täidetud, et KredEx nõustuks käendama krediidiasutuste poolt ettevõtjale väljastatavat stardilaenu?

Kõige olulisemad on jätkusuutlik äriidee ja meeskond. Äri kavandamisel on lisaks tulude planeerimisele väga vajalik silmas pidada ka kulusid. Tulud peavad olema piisavad kulude katmiseks ning laenu tagasimaksmiseks.

Ülejäänud tingimused on lihtsamad. Laenutaotleja äriregistris registreerimisest ei tohi olla möödunud enam kui kolm aastat. Ettevõtja omakapital peab vastama äriseadustiku nõuetele. Laenu taotleval ettevõttel ja selle omanikel ei tohi olla ületähtajalisi ajatamata võlgnevusi. Lubatud ei ole laenude refinantseerimine.

Olenevalt laenusummast on nõutav ettevõtte füüsilisest isikust omanike solidaarne isiklik käendus 30-40% laenusummast. Kui laenu ei kasutata kooskõlas laenu sihtotstarbega või laenu sihtotstarbeline kasutamine ei ole dokumentaalselt tõendatud, on ettevõtte füüsilisest isikust omanike käenduskohustuse rahaline maksimumsumma laenusumma. Stardilaenu miinimumsumma on 2000 ja maksimumsumma 64 000 eurot.

Kas on ettevõtlusvaldkondi, millel on tugeva äriplaaniga eelised stardilaenu saamisel?

Otseselt ühtegi valdkonda ei eelistata, kuid kindlasti on eelis projektidel, millel on Eesti majandusele laiem mõju. Laiem mõju võib seisneda ekspordile orienteerituses, uuenduslikkuses, töökohtade loomises, kodumaise sisendi kasutamises ja nii edasi.

Milliseid positiivseid näiteid on teil tuua KredExi toel õnnestunud äriprojektidest?

Lääne-Virumaal võib positiivse näitena tuua Haljalas tegutseva Perepubi, mille äriplaan oli tugev tänu ettevõtjate varasematele kogemustele selles valdkonnas. Teiste hulgas on KredExi stardilaenu käendust kasutanud Hotelliveeb.ee, kohvik Moon, Katusekino, seiresüsteeme tootev Defendec ja mobiilrakenduste arendaja Nutiteq.

Kui paljud KredExi toel startijatest on ebaõnnestunud?

Ebaõnnestub kuni 20% projektidest, mis on alustavate ettevõtjate puhul üsna hea tulemus. Keskmiselt ei ela oma kolmanda sünnipäevani kolmandik Eesti alustavatest ettevõtetest.

Samas ei ole ebaõnnestumises midagi taunimisväärset, kui ettevõtja on andnud endast parima, kuid sellest hoolimata tuleb tõdeda, et äriplaan ikkagi ei tööta. Äri ongi riskide võtmine ning seetõttu on ebaõnnestumised paratamatud.

Mis saab nendest, kelle äri pankrotistub?

Laenu tagastamise esmane kohustus on laenusaajal ja laenusaajaga solidaarselt vastutavatel käendajatel, st laenu saanud ettevõtte füüsilisest isikust omanikel. Seejuures on laenusaajaga solidaarselt vastutavate käendajate vastutuse maksimumsumma piiratud 30-40%-ga laenusummast, kui laenu kasutati vastavuses laenu sihtotstarbega ja laenu sihipärane kasutamine on dokumentaalselt tõendatud.

KredExi käendusest tulenev vastutus on täiendav laenusaaja ning laenusaaja füüsilisest isikust omanike vastutusele.

See tähendab, et KredEx ei vastuta laenuandja ees solidaarselt laenusaaja ning laenusaaja omanikega, vaid täidab laenuandjale käenduskohustuse juhul, kui laenuandjal ei õnnestu enda nõuet laenusaaja ning laenusaaja omanike vastu rahuldada.

Kas seoses euroliidu võlakriisiga on stardilaenu käendamise tingimused karmistunud?

Stardilaenu käendamise tingimused võlakriisi tõttu otseselt karmistunud ei ole.

Küll aga arvestame projektide hindamisel majanduskeskkonnas toimivaid positiivseid ja negatiivseid arenguid, sest need mõjutavad laenusaajate tulu teenimise võimalusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles