Maie Orav andis Tarvanpää tantsuohjad üle Mall Järvelale

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mall Järvela seab tarvanpäälaste samme kindla meele ja malbe hoiakuga, tema sõna maksab nii mudilaste kui ka kogenud tantsujuurikate seas.
Mall Järvela seab tarvanpäälaste samme kindla meele ja malbe hoiakuga, tema sõna maksab nii mudilaste kui ka kogenud tantsujuurikate seas. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Aastast 1968 Tarvanpää tantsimisi juhtinud Maie Orav andis tantsuansambli kunstilise juhi ameti üle Mall Järvelale.

MTÜ Tarvanpää Selts juhatuse esimees Kaoke Reineberg ütles, et juhiameti üleandmine uue hooaja alguses oli Maie Orava isiklik otsus. “Ta oli Malle kolm hooaega enda kõrval töötamas jälginud ja ilmselt tundis, et Mall on nüüd küps ja just see inimene, kellele ta tahaks oma kasuka õlgadele panna,” sõnas Reineberg.

Seltsi esimehe sõnul on Mall Järvela hea tantsuõpetaja ning Tarvanpää on temaga väga rahul. “Kui ta on meiega kolm aastat vastu pidanud ning kõik tantsijad kõige pisematest kõige vanemateni teda aktsepteerivad, siis ta sobib meile,” kinnitas Reineberg.

43 aastat Tarvanpääd juhtinud Maie Orav ütles, et on leidnud Mall Järvelas selle, keda on ammu otsinud. “Minu süda on rahul. Kolme aasta töö on näidanud, et Mallel on seda võimekust ja särtsu, et seda tööd teha nõnda, et Tarvanpää poleks lihtsalt väikelinna tantsurühm, vaid et tal oleks kindel koht Eesti kultuuripildis. Olen aastaid katsetanud ja proovinud õiget inimest leida, see on vastutusrikas töö. Praegu on Mall sellises eas, et saab sellest oma elutöö teha,” rääkis Maie Orav.

“Suure kollektiivi kasvatamine on nagu impeeriumi loomine, kui oled selle üles kasvatanud, on raske seda südamest vabaks lasta. Aga see on nüüd tehtud ja vabakutselisena ootavad mind uued väljakutsed,” sõnas ta.

Juhi kohalt taandunud Maie Orav jätkab tantsutööd kahe rühmaga – mudilaste ja vilistlastega –, hakkab ette valmistama uut meeste tantsupidu ning tegelema sellega, mis talle meeldib, sealhulgas loomulikult tantsuloominguga. “Võin nüüd teha asju valikuliselt, ei pea kellelegi meeldima ja saan olla mina ise,” märkis tantsuõpetaja ja -looja.

Tarvanpää vastne kunstiline juht Mall Järvela ütles, et talle tuli kasuka õlgadele panek üllatuslikult, ehkki eelmise hooaja jooksul oli Maie Oravaga sel teemal juttu olnud.

“Maie on nii tarmukust ja teotahet täis, et ma ei uskunud, et see nii ruttu juhtub. Olen väga meelitatud, et ta mind nii palju usaldab, see on väga huvitav, tore ja suur väljakutse,” kõneles Mall Järvela.

Uus kunstiline juht kavatseb hoida Tarvanpää joont ega näe põhjust midagi lammutama hakata.
“Tarvanpää on nii vanade traditsioonidega ansambel, loodan, et suudan neid traditsioone hoida, edasi kanda ja väärtustada,” lausus Mall Järve­la.

Aastast 1983 Tarvan­pääs tantsinud Rein Sikk ütles, et Maie Orav toimis targasti, andes elujõulise kollektiivi üle, kui on ka ise veel särav ja elujõuline. “Maie ei kao kuhugi Tarvanpää kõrvalt, tema tarkus ja kogemus jäävad alles,” lausus Sikk.

Siku sõnul on Mall Järvela näidanud end sisuka naisterahvana.

“Ehkki tal on eluaastaid vähem kui mõnel tarvanpäälasel tantsustaaži, on ta suutnud end meiesuguste juurikate seas kehtestada ja maksma panna, jäädes ise meeldivaks ja malbeks,” kinnitas ta. “Ei maksa unustada ka Järvelate sugupuud – koos Mallega on tulnud Tarvanpäässe ka tema tantsujuhist isa Kalev Järvela tarkused.”

1946. aastal loodud rahvatantsuansamblis Tarvanpää saavad õpetust kõik soovijad alates kolmeaastastest mudilastest kuni vanemaealisteni välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles