Järjekordade vältimiseks on soovitav taotleda ID-kaarti posti teel

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaardid. Foto on illustreeriv.
ID-kaardid. Foto on illustreeriv. Foto: Internet

Järgmise kolme aasta jooksul lõppeb suure hulga Eesti elanike passi või ID-kaardi kehtivusaeg. Ebamugava järjekorras seismise vältimiseks tuleks esitada ID-kaardi taotlus võimalikult varakult ning posti teel, soovitab Politsei- ja Piirivalveamet.

PPA teeninduskeskuse juhataja Tatjana Portnova sõnul mitmekordistub järgmise paari aasta jooksul klientide arv kõikides suuremates teenindustes ning palub järjekordade vältimiseks vahetada oma dokument veel 2011. aastal.
"Uue dokumendi taotlemiseks ei pea ootama vana aegumist, seega soovitame klientidel aega kokku hoida ning tulla dokumenti vahetama enne taotluste arvu massilist tõusu, see tähendab enne 2012. aasta kevadet," ütles Portnova. Ta lisas, et Eesti kodanikule on ID-kaart kohustuslik dokument ning taotlejal tasub kõigepealt hoolikalt kaaluda, kas tal passi üldse vaja läheb. "Eesti kodanik saab Euroopa Liidu riikides ka ID-kaardiga reisida, pass on vajalik reisimiseks väljapoole Euroopa Liitu," selgitas Portnova.

15-aastased ja vanemad Eesti kodanikud, kellele on varem pass või ID-kaart välja antud, ei pea ID-kaardi taotlemiseks büroosse kohale tulemagi, nemad saavad taotluse esitada ka posti või e-kirja teel. Samuti saab ID-kaarti posti teel taotleda alla 15-aastasele lapsele, kelle vanemale on varem pass või ID-kaart välja antud. Teenindusse on sel juhul vaja tulla vaid uut dokumenti kätte saama. Passi taotlemiseks tuleb isiklikult teenindusse pöörduda, kuna seal hõivatakse taotleja sõrmejäljekujutised.

Eesootav dokumenditaotluste arvu järsk tõus on paratamatu, kuna inimeste dokumenteerimine käib Eestis lainetena. 1990. aastate alguses anti suurele osale elanikkonnast välja kümneaastase kehtivusajaga passe ning sama tehti 2000. aastate alguses. 2007. aastast hakati väljastama viieaastase kehtivusajaga dokumente ning nüüd aeguvad korraga nii 2000. kui ka 2007. aastal väljastatud dokumendid.

Täpsemat infot dokumentide taotlemise kohta saab Politsei- ja Piirivalveameti kodulehelt ning infotelefonil 612 3000.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles