Varaste tabamiseks loodi preemiafond

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JK Otsa Talu farmiseadmeid ja põllumajandustehnikat on metallivargad korduvalt rüüstanud.
JK Otsa Talu farmiseadmeid ja põllumajandustehnikat on metallivargad korduvalt rüüstanud. Foto: Arvet Mägi

Metalli- ja kütusevargused on Virumaa põllumeeste nuhtluseks olnud aastaid, nüüd asutasid siinsed farmerid Virumaa Põllumeeste Liidu eestvedamisel varaste tabamisele kaasaaitajatele mõeldud preemafondi.
 

Virumaa Põllumeeste Liidu juhataja Ülo Niisuke, kes on kursis farmerite muredega, ütles, et varastatakse kõike, mida annab rahaks teha. “Näiteks juulis varastati Sikkani-Pendri talu traktoritest 200 liitrit diislikütust. Kütusepaakide sulgurid lõhuti. Kahju kokku 300 eurot. AWE & ASER OÜ viljakuivatist varastati kuus elektrimootorit. Kahju 1150 eurot. Need on ainult mõned juhtumid. Ei ole põllumajandusettevõtjat, kelle vara poleks varaste saagiks langenud,” kõneles Niisuke.

Kütusevargusega kokku puutunud Sikkani-Pendri talu peremees Urmas Einberg rääkis, et mõned nädalad tagasi üritati õhtul tema farmihoone juurest näpata vanarauda. “Õnneks sattus abikaasa varastele peale ja seekord olid nad sunnitud lahkuma tühjade kätega,” sõnas Einberg.

Augustikuu viimastel päevadel rüüstati JK Otsa Talu seitse traktori järelhaagist ja kolm põllutööriista. Nimetud mehhanismidelt varastati kogu elektrijuhtmestik. Perefirma JK Otsa Talu rajaja Jaan Kiisk nentis, et tegemist oli rumalate rüüstajatega, kes ise tühist kasu saades tekitasid firmale olulist kahju.

“Saadud metalli eest võisid vargad saada müügi korral kümme eurot. Elektrisüsteemide taastamiseks tuli osta aga uued komplektid, mis koos paigaldusega läksid maksma paar tuhat eurot,” selgitas  Kiisk.

Põllumees lisas, et seisma jäi silo tegemine, sest vajalik tehnika oli rivist väljas. Samal ajal varastati lauda virtsapump, mille mittetöötamine oleks võinud kaasa tuua keskkonnareostuse ja vastavad trahvid. Õnneks märgati pumba puudumist varakult. Pumba ja juhtmestiku vargus tekitas 250 eurot kahju, millele lisandus 100eurone paigaldustasu.

AWE & ASER omanik Eino Viikoja ütles, et tema firma viljakuivatit on metallivargad korduvalt rüüstanud. “Varastatud on vasest ja alumiiniumist mehhanismide detaile, alumiiniumist anumad ja loomulikult ka rauast esemeid. Olen esitanud varguste kohta avalduse politseile, kuid rüüstajad on jäänud tabamata,” kõneles Viikoja. Firmaomaniku arvates soosib vargusi riigi nõrk kontroll metalli kokkuostufirmade tegevuse üle. “Minule teadaolevalt Soomes taolisi massilisi metallivargusi ei esine, sest vanametalli kokkuostvate firmade tegevus on range kontrolli all,” lausus Viikoja.

Virumaa Põllumeeste Liidu eestvedamisel otsustati luua preemiafond rüüstajate vastu võitlemiseks, nende tabamise kiirendamiseks ning avalikkuse tähelepanu suurendamiseks varguste avastamisel. Fondist makstakse preemiat teatajale, kellelt saadud teave tagab vandaalide tabamise.

Ülo Niisuke sõnas, et JK Otsa Talu omanik Jaan Kiisk paneb algatuseks fondi 200 eurot. Virumaa Põllumeeste Liidu eelarvest lisatakse veel 200 eurot. “Pöördume Virumaa Põllumeeste Liidu liikmete poole ettepanekuga fondiga liituda. Summa suurus sõltub igaühe äranägemisest. Raha seisab liidu eriarvel ja makstakse välja tulemusliku abi korral juhatuse ja kannatanu-omaniku ühise otsuse alusel. Boonustasu maksimumsumma oleks 500 eurot,” kommenteeris Ülo Niisuke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles