Üldluulepidu avab suvise peonädala

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti esimene üldluulepidu toimub Rakvere linnuses.
Eesti esimene üldluulepidu toimub Rakvere linnuses. Foto: Meelis Meilbaum

Eesti vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud suvine peonädal saab avapaugu 17. augustil Rakvere linnuses, kus toimub Eesti esimene üldluulepidu.

Rännaku läbi Eesti luule ja ajaloo teevad ligi 30 armastatud näitlejat ning ühiskonnategelast, luulepeole järgneb kontsert „Punklaulupidu 10 aastat”. EV100 suvine peonädal toimub 17.-25. augustini.

„Juubelisuve pärl on augustis toimuv EV100 suvine peonädal, mis toob kokku Eesti inimesed ja meie sõbrad,“ ütles Riigikantselei EV100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu. „Suvise peonädala veab käima Rakvere linnuses toimuv Eesti esimene üldluulepidu. Selle ligi 100 luuletust viivad meid erakordsele rännakule viimase saja aasta Eesti luulemaastikel,“ lisas Kasterpalu.

Üldluulepeo idee autor ja lavastaja Üllar Saaremäe sõnul on Eesti luulepärand meeletult lai ja hea. „Esitamisele tulevad nelja ajaperioodi luulepärlid. Alustame esimestest eesti keeles kirjutatud luuletekstidest ja lõpetame tänapäevase loominguga. Kindlasti ei saa me ka Kristjan Jaagu ja Koidula loominguta, aga need ongi Eesti rahva tüvitekstid,“ selgitas Saaremäe.

Üldluulepeo programm käsitleb nelja perioodi Eesti ajaloos. Eesti esimese iseseisvusperioodiga tegeleb Pille-Riin Purje, nõukogude ja väliseesti luulega Toomas Suuman, luulega taasiseseisvumisest tänapäevani Tiina Mälberg ning ärkamisaja luulest teeb valiku Üllar Saaremäe.

Eesti esimene üldluulepidu toimub 17. augustil Rakvere linnuses. Luulepidu algab kell 21 ning esitamisele tuleb ligi 100 teost. Peole järgneb kontsert „Punklaulupidu 10 aastat”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles