Tapa vallas on loomisel uus võimuliit

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapa vallavolikogu koalitsioon läks lõhki.
Tapa vallavolikogu koalitsioon läks lõhki. Foto: Marianne Loorents

Valimisliit Koostöö, keskerakond ja reformierakond on alustanud kolmepoolseid koalitsioonikõnelusi. Esimesed kohtumised on toimunud uue laiapõhjalise võimuliidu moodustamiseks Tapa vallas, koalitsioonileping loodetakse valmis saada augusti alguses.

Pärast reformierakonna ja valimisliidu Valgejõgi koalitsiooni lagunemist töötatakse Tapa vallas hetkelise patiseisu lahendamiseks uue laiapõhjalise koalitsiooni moodustamise nimel.

„Tapa valla valitsemine seisab praegu nii-öelda savijalgadel, sestap on reformierakonna meeskonna eesmärk moodustada uus ja tugev koalitsioon, et valla areng ei seiskuks ja võiks edukalt jätkuda“, rääkis reformierakonna juht Tapal Reigo Tamm.

Kuna kohalikel valimistel ükski nimekiri enamust ei saavutanud, tuleb Tapa 23-kohalises vallavolikogus võimu teostamiseks paratamatult koostööd teha – valimisliit Valgejõgi sai eelmistel valimistel kümme, keskerakond viis ning reformierakond ja valimisliit Koostöö kumbki neli  kohta.

„Meie puhul on tegemist kolme võrdse partneriga. Kuna soov koostööd teha ning õnnestuda on suur, olen veendunud, et selliseid probleeme, nagu eelmisel koalitsioonil oli, meil ei teki,“ ütles keskerakonna juht Tapal Maksim Butšenkov. Ta lisas veel, et selleks, et koalitsiooniläbirääkimised õnnestuksid ning et partnerite vastu oleks võimalik aus olla, on osapooled kokku leppinud, et paralleelseid kohtumisi teistega ei peeta.

„Kui seni domineeris volikogus valimisliidu Valgejõgi esindajate nägemus, siis loodavas uues koalitsioonis oleksid esindatud erinevad maailmavaated. Samuti on olemas soov kaasata valimisliitu Valgejõgi kuuluvaid volinikke. Kindlasti on kõigil vallavolinikel häid ideid, kuidas Tapa valda arendada, ja parim tulemus meie valla elanikele sünnib vaid heas koostöös,“ ütles valimisliidu Koostöö esindaja Ene Augasmägi.

Esimestel kohtumistel on arutatud olulisemaid punkte programmides ja positsioonide jaotust ning lepitud kokku, et järgitakse Tapa ja Tamsalu ühinemislepingut. Läbirääkimised soovitakse lõpetada augusti alguses ning seejärel uue koalitsioonilepinguga avalikkuse ette tulla.

11. juulil toimus Tapa vallavolikogus volikogu esimehe Toomas Uudebergi umbusaldushääletus, mis kukkus napilt läbi.

23-liikmelisest volikogust olid kohal 20 rahvaesindajat, kellest 11 hääletasid volikogu esimehe Toomas Uudebergi umbusaldamise poolt ning üheksa, teiste hulgas üks võimukoalitsioonist lahkunud reformierakonna liige, vastu.

Volikogu esimehe umbusaldamiseks oleks vaja olnud volikogu koosseisu poolthäälte enamust ehk 12 häält.

Istungilt puudusid kaks Tapa vallas valimised võitnud valimisliidu Valgejõgi esindajat ja üks volinik reformierakonnast.

Tapal sügiseste valimiste järel koalitsiooni moodustanud valimisliidu Valgejõgi ja reformierakonna liit lagunes nädal varem, mil reformierakonna Tapa piirkonna juht Reigo Tamm teatas, et nad lahkuvad koalitsioonist vallas ning toetavad volikogu esimehele umbusalduse avaldamist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles