Eakatel oli väga tegus aasta

, pensionäride liit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Detsember - jõulukuu, päkapikkude, säravate küü­n­alde ja kingituste kuu, kuid mitte ainult. See on ka aasta lõpukuu, mil tavaks heita pilk möödunud aasta tegemistele.

Lääne-Viru Pensionäride Liidul on aasta 2008 olnud tegemis­te- ja üritusterohke. Ei hakka üm­ber jutustama keeltekursusi, loenguid, spordiüritusi ja kepikõnde, ajuderagistamist arvutiõppes või Tallinna linnahallis kuu­latud muusikale.

Rohkelt reise

Väga tähtsaks oleme pidanud reisimist. Sel aastal tutvusime Itaalia ja selle sajanditepikku­se ajalooga, ronisime Vesuuvile ja laulsime Capri saarel. Aga huvi tunti ka Rumeenia ja krahv Dracula elupaiga vastu.

Augustis viis reis meid Põhja-Saksamaale ja Taani. Lütjen­bur­gis - Rakvere sõpruslinnas - korraldati meie reisigrupile suurejooneline vastuvõtt Rakvere ja Lütjenburgi linnadevahelise part­nerluskomisjoni esimees dr Si­gurd Zillmanni ja tema abikaasa eestvedamisel.

Taani oma saarte, imeilusate linnade ja lossidega, millest meie inimestele on vahest kõige tuntum kuulus Hamleti loss Hel­singöris, on üks suur vaatamisväärsus.

Taani on väga väi­ke maa, kuid südi ja kange rah­vaga, kes tänu oma töökusele on saavutanud maailmamajanduses arvestatava koha. Sealjuures on nad suhtlemisaltid ja sõbralikud.

Viimane välisreis oli "Sügisvärvides Lapimaa". Nägime palju värvikirevust, mis järvepeeglitelt vastu sillerdades veelgi või­mendus.
Ka Eestimaa, nimelt Matsalu ja Saaremaa pakkusid meile meeldivaid reisielamusi.

Sõprussidemed

Aasta suurimaks saavutuseks pean aga kahe maakonna, Ida- ja Lääne-Virumaa eakate sõprussidemeid arendavaid üritusi. Kuigi väiksemas mastaabis oleme ühiseid üritusi varemgi korraldanud, oli see aasta mõnes mõttes murranguline, sest haarasime kaasa peale Kohtla-Järve pensionäride ka Narva, Jõhvi, Ahtme jt eakate grupid. Samuti oleme suhteid loonud venekeelsete eakatega.

Esimene suurem ühisüritus oli juuni algul Virumaa eakate sõpruspäev hotelli Wesenberg kuursaalis. Seda finantseerisid Lääne-Viru maavalitsus, Rakvere linnavalitsus ja Kultuurkapital. Abistasid Samuel Golomb ja Jüri Takjase ansambel.

Käima panime ka rändmeene fotoalbumi näol, kus leiaksid koha ürituste kohta mõni kirjarida ja fotod. Album anti üle Kohtla-Järve eakate esindajale Evi Kaldale kui järgmise sõprusürituse korraldajale.

Sügisesel rahvusvahelise eakate päeva konverentsil "Euroopa Liit ja eakas inimene" osales kaks bussitäit eakaid inimesi Ida-Virumaalt. Esinejad olid vä­ga tuntud - eurospetsialist Siiri Oviir, parlamendi aseesimees Kristiina Ojuland ja parlamendi liige Indrek Saar, kellele lisandusid kohalikud juhtivtöötajad.

Oktoobri lõpul külastas pensionäride liitu 30-liikmeline venekeelne eakate grupp Ahtme päevakeskusest. Võtsime nad vastu oma büroos hommikukohvi­ga ja viisime kohtuma meie abilinnapea Rannar Vassiljeviga.

Näitasime külalistele ka linna vaa­tamisväärsusi, igal pool kuulati ka spetsialisti või juhataja vestlust. Lõpetuseks viisime nad eakate päevakeskusesse, kus Mairi Etverk eakate tegemisi tutvustas.

Tuleb tõdeda, et külalised jäid väga rahule. Vahetasime meeneid ja häid soove sõprussuhete jätkamiseks.

28. novembriks kutsus Ahtme eakate päevakeskuse venekeelne grupp meid külla. Tihe päevakava algas Kohtla-Järve volikogu esimehe hr Berendseni vastuvõtuga sotsiaalhoolekan­dekeskuse saalis.

Volikogu esimees andis põhjaliku virtuaalselt illustreeritud ülevaate linna elust ja tegevusest. Pärast seda pa­kuti kohvi ja jagati meeneid, kusjuures Kohtla-Järve linnal on väga huvitav ja iseloomulik mee­ne - kaunilt lõigatud puuklotsile liimitud tükike põlevkivi.

Hüvasti jättes rõhutas volikogu esimees kindlat soovi meie­ga veel kohtuda maikuus, mil toi­mub Kohtla-Järve Pensionäride Liidu korraldatav Virumaa eakate sõpruspäev, nagu mööduva aasta juuni algul Rakveres kokku lepiti.

Edasi siirdusime Vahtra põhikooli, mis on venekeelne, aga kus oli väga hästi sisustatud eesti etnograafiamuuseum. Tõsi mis tõsi. Ülevaate andis eestlannast õppealajuhataja.
Valge saal, järgmine vaatamisväärsus, pakkus fotokunstinäi­tust, suurt huvi tekitas ka Peterburi vene muuseumi virtuaal­tut­vustus.

Eks me ole kõik kunagi seal käinud, aga virtuaalpildid hoo­netest, saalidest ja väljapane­kutest ärgitasid soovi taas suurt kunsti oma silmaga näha.

Põlevkivimuuseum tutvustas kaevamiste ajalugu, vaatamisväärsus oli ka Jõhvi kirik ja selle keldris asuv muuseum tükikese Ida-Virumaa ajalooga.

Järgmisena ootasid meid Ahtme eakate päevakeskuses südamlikud võõrustajad rikkalikult kaetud kohvilauaga. Pakuti leiba-soola ja jagati omavalmistatud meeneid.

Eakate tegemisi tutvustas abilinnapea Viktoria Tsventar­na­ja ilusas eesti keeles. Ka eakad ise jutustasid, kes eesti, kes vene keeles. Oli näha, et soovitakse kogu südamest sõprussuhteid arendada.

Kes ei osanud seda väljendada eesti keeles, ütles lihtsalt "budem družitsa". Ilusaid vene laule esitas Bojaaritaride ansambel.

Uued plaanid

On tore, kui aastalõpul midagi head hinge jääb. Selleks oli südamlik vastuvõtt nii Kohtla-Järve linnavalitsuses, külastatud paikades kui Ahtme päevakeskuses. Igal pool tundsime end eriliste ja väga oodatud külalistena - selle eest meie suurim ja südamlikem tänu.

Lääne-Viru Pensionäride Liidu liikmetele aga on juba avatud järgmise aasta reisiregistrid, et oleks mõelda, millisele reisile minna. Samuti tuleb kõige eakamate, 80aastaste ja vanemate jõululõuna 18. detsembril kell 14 sotsiaalabikeskuse saalis Rakveres Vilde tn 2.

Lõpetuseks jääb soovida meeldivat advendiaega, rahulikke ja südamlikke jõulupühi ning loomulikult kõige õnnelikumat, terviseküllasemat ja säravamat uut aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles