Pürotehnikat tuleb kasutada õigesti

Toomas Herm
, Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Nagu ikka jõulude eel, on kauplustesse ilmunud müügile pürotehnika, mida aga pahatihti teadmatusest või meelega kasutatakse seadusi rikkudes.

Rakvere politsei registreeris jõulupühade eel pürotehnilise toote esimese väärkasutuse 28. novembril, mil noorukid viskasid Rakveres Vilde tänavas Ly kauplusesse tossupommid.

"Poiste poolt väga rumal nali," sõnas kaupluse vahetusevanem Ulvi Sillavere, kes küll tol päeval tööl ei olnud, kuid kuulis juhtunust töökaaslastelt. Tossupomm olla lennanud kulinaarialeti juurde ja kogu kauplus oli suitsu täis. Igaks juhuks kutsuti kohale päästeteenistuse mehed.

Seadused selgeks

Ebameeldivuste vältimiseks manitseb politsei enne pürotehniliste vahendite kasutamist ja müüki tutvuma nendega seotud seadustega. Pürotehnilise vahendi ebaõige kasutus võib kaasa tuua väärteoprotokolli.

"Seaduse rikkumise puhul võib kaasneda rahatrahv, mis tuleb ju tasuda pere eelarvest," sõnas Rakvere politseiosakonna pressiesindaja Mari Riina Rist.  Samuti võivad nii lapsed kui ka täiskasvanud end vigastada, kui kasutavad pürotehnikat valesti.

Pürotehnika on jagatud viide klassi. Esimesse kuuluvad sellised tooted, mille kasutamisega kaasneb väga väike oht ja mida võib kasutada piiratud alal kodustes tingimustes. Neid tooteid võivad seaduse järgi osta vähemalt 18aastased isikud, aga kui toote kasutusloas on väiksem vanusepiirang, siis ka nooremad.

Teise klassi kuuluvad pürotehnikatooted on samuti väikese ohuteguriga, kuid nende kasutamine peab toimuma piiratud alal välitingimustes. Osta võivad neid isikud, kel vanust vähemalt 18 aastat.

Kolmandasse klassi kuuluvad keskmise ohuastmega pürotehnilised tooted, mille kasutamine peab toimuma suure ohualaga välitingimustes. Neid tooteid võib müüa vähemalt 21aastasele inimesele, kuid müüja on kohustatud registreerima ostetud kauba ja ostja andmed.

Neljandasse ja viiendasse klassi kuuluvad juba suurt ohtu kujutavad pürotehnilised tooted ja neid võivad kasutada ainult vastava pädevustunnistusega isikud.

Pürotehnikat võib müüa ettevõtja, kel on registris märge toote klassi ja allklassi müügiõiguse kohta. Lisaks kaubandustegevuse seadusest tulenevatele piirangutele ei või toodet müüa, kinkida, avalikel üritustel auhinnana jagada ega saata posti teel.

Samuti on keelatud pürotehnikatoodete selvemüük. Erandiks on ainult osa esimesse klassi kuuluvaid tooteid ja allklassi T1 ja T3 tooted, näiteks tikud.

Lisaks vanusepiirangule määratleb seadus pürotehniliste toodete kasutamisele ajalised piirangud. Lastele suurt huvi pakkuvate paugutite kasutamine on lubatud 27. detsembrist 1. jaanuarini kaasa arvatud.

Muul ajal võib pauguteid kasutada ainult majandus- ja kutsetegevuse raames, kui on olemas ilutulestiku korraldamise luba või pürotehniku pädevustunnistus.

Igal ajal ei tohi kasutada

Esimese ja teise klassi pürotehnilisi tooteid ei tohi müüa ega kasutada 1. novembrist 26. detsembrini.

Keeld ei kehti nendele toodetele, mille kasutusloas on lubav märge. Erandina võib esimese ja teise klassi pürotehnikat kasutada isik, kel on ilutulestiku korraldamise luba või pürotehniku pädevustunnistus ning kes tegutseb majandus- või kutsetegevuse raames.

Lõhkematerjalide seadus sätestab, et heliefektiga pürotehnilisi tooteid ei tohi kasutada asulates või muudel tiheasustusega aladel ajavahemikul kella 23-7. Erandiks on siin vaid uusaastaöö.

Samuti ei kehti nimetatud piirang, kui kohalik omavalitsus on andnud ilutulestiku korraldamise loa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles