Kallis toasoe pitsitab ka maapiirkondade elanike rahakotti

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapal tõuseb toasooja hind. Foto on illustratiivne.
Tapal tõuseb toasooja hind. Foto on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter

Toasooja hind Lääne-Virumaa asulates erineb oluliselt, näiteks kui Nä­pil tuleb maksta toasooja eest 67.53 eurot MWh eest, siis Väike-Maarja vallas Triigis 44.35 eurot MWh kohta. Nii mõnelgi pool kütteperioodi eel hind tõusis ja arvestada tuleb olulise lisakuluga.

Tapa linnas osutavad teenust Termoring Grupp OÜ raudteest lõuna poole jäävas osas ning OÜ Avoterm raudteest põhja pool.

Termoring Grupp tõstis septembris hinda ning soojusenergia megavatttund maksab nüüd 67.61 eurot (hinnad ei sisalda käibemaksu – toim.). “Tõus oli 17-18 protsenti ja kuna gümnaasiumid, spordikeskus ja suurem lasteaed jäävad just sellesse linnaossa, on see muidugi ka omavalitsuse eelarvele suur koormus,” tõdes Tapa vallavanem Alari Kirt.

Kirt märkis, et soojatootja on kooskõlastanud uue hinna konkurentsiametiga. “Ega meilegi hinnatõus ei meeldi, aga saame ka aru, et konkurentsiamet on arvestanud paljude asjaoludega.”

OÜ Avoterm müüb hetkel toasooja vana hinnaga – 56.88 eurot/MWh.

Laekvere vallavalitsus sai soojatootjalt OÜ Avoterm 31. augustil kirja, kus ettevõte annab teada, et Laekvere kaugküttepiirkonnas müüdava soojusenergia uus hind on 63.79 eurot. Varem oli soojahind 53,75 eurot megavatttunni kohta. Ühtlasi teatab OÜ Avoterm, et enam ei informeerita valda hinnamuutustest kirja teel ning palutakse jälgida kodulehel olevat hinnakirja.

Laekvere vallavanem Aarne Laas nentis, et soojaenergia hinna kinnitab konkurentsiamet, mitte vald, ja seetõttu puudub võimalus vastu vaielda ning omi tingimusi kehtestada. Korra on tänavu juba soojatootja hinda tõstnud. “Oleme katlamaja ja trassid andnud 10 aastaks rendile. Kütja on teinud olulisi investeeringuid Laekvere küttemajandusse ja arvestanud tagasiteenimise võimalusega,” selgitas Laas.

Rakkes, kus köetakse hakkpuidu ja turbaga, tõusis soojahind eelmise kütteperioodiga võrreldes umbes kolmandiku võrra. Rakke kortermajade elanikud peavad tasuma toasooja eest 91 eurosenti ruutmeetri kohta.

Rakke vallavanem Andrus Blok ütles, et aastaid püsis küttehind samal tasemel, kuid nii tooraine kui elekter (mille abil töötavad näiteks pumbad ja liftid) on oluliselt kallinenud.

Väike-Maarja abivallavanema Kaarel Moisa sõnul on valla asulatest keskküte Väike-Maarjas, Triigis ja Vaos. Vallakeskuses kütab aktsiaselts Fortum Termest ning seal tuleb praegu tasuda 48.13 eurot MWh kohta. Triigi katlamaja, kus köetakse hakkpuiduga, kuulub vallale ning seal on kütte hinnaks 44.35 eurot/MWh, Vaos, kus on puuküte, opereerib kohalik soojatootja Vao Soojatarbijate Ühistu ning küttehinnaks on 54.32 eurot/MWh.

Moisa sõnul tõstis soojatootja Väike-Maarjas hinda 2010. aasta kevadel, teistes asulates on see püsinud samal tasemel mitu aastat.

Sõmeru valla Näpi piirkonnas kütab AS Rakvere Soojus, sealsetel kortermajade elanikel tuleb tasuda 67.53 eurot megavatttunni kohta, mis on pisut rohkem kui Rakvere linnas. Fortum Termest seevastu müüb Sõmerul toasooja 52.65 eurot/MWh.

Samas ütles Sõmeru abivallavanem Viktor Häninen, et hind võib veel tõusta, sest ettevõte on esitanud konkurentsiametile selleks taotluse. Uhtnas, kus sooja toodab SW Energia OÜ, veel konkreetset soojahinda kehtestatud ei ole ning praegu tuleb elanikel tasuda samade tariifide järgi nagu eelmisel kütteperioodil. Hänineni sõnul on hind võrreldav Sõmeruga.

Kundas, kus köetakse gaasiga ja soojatootjaks on Fortum Termest AS, on soojahind megavatttunni kohta 51.12 eurot.

Tamsalus kasutatakse küttematerjalina hakkpuitu ja põhku, seal tuleb tasuda 50.40 eurot MWh eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles