Galerii: avatud talude päev pakub Kulinal rohkelt uudistamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avatud talude päeval saab Kulina mõisas uudistada muu hulgas hobuseid.
Avatud talude päeval saab Kulina mõisas uudistada muu hulgas hobuseid. Foto: Meelis Meilbaum

Täna toimub üle Eesti avatud talude päev, millel löövad usinalt kaasa paljud Lääne-Virumaa majapidamised.

Vinni vallas võõrustab kogu päeva vältel külalisi Kulina mõis, mille taastamise ja arendamisega on viimased aastad toimetanud perekond Poolamets.

Juba enne kella kümmet hommikul esimesi huvilisi vastu võtnud Poolametsade juures on üheks põnevamaks uudistamise objektiks värskelt mõisahoones avatud Kaitseliidu ratsarügemendi ajalugu käsitlev näitus. Lapsed saavad teha ponisõitu, mõisaperemees Anti Poolamets korraldab ekskursioone ning tallist veeretati välja ja rakendatakse hobuse järele uhke Poola päritolu tõld. Viimane kannab nime Veski Ekspress ja annab silmad ette nii mõnegi autoomaniku neljarattalisele.

"Oleme tõllaga Rakvereski käinud, rääkimata lähiümbrusest," märkis Anti Poolamets. Evelin Poolametsa sõnul oli ta vallavanem Rauno Võrnole nalja visanud, et kuidas ta saab Viru-Jaagupi kirikusse Siiri Sisaski kontserdile, kui omavalitsus korjas selle juurest lasipuu ära. "Varsti pärast seda pandi lasipuu tagasi. Vallavanem postitas pildigi, et kus ma nüüd olen oma tõllaga," kõneles mõisaproua.

Tegelikult eemaldasid lasipuu teeehitajad, kes selle hiljem kiriku lähedusse pisut teise asukohta paigaldasid.

Kui ühistranspordiga peaks mingil põhjusel Vinni vallas probleeme tekkima, siis on Anti Poolametsa ütlusel nende abiga vähemalt alternatiiv olemas ja kohalikud muretsema ei pea.

Ent avatud talude päeval ei toimeta Kulina mõisas pelgalt selle pererahvas, vaid abiväge on kaasatud ka kohalikust kogukonnast. Mõisa perenaise Evelin Poolametsa sõnul panevad tänase päeva tegemistes käe külge samuti üleaedsed: kes aitab joonistada lastele näomaalinguid, kes tõi põske pistmiseks oma aiast maitsvaid vast valminud kirsse ja sõstraid ning kes pakub kohvi ja värskeid pirukaid või müügiks käsitööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles