Metsa eksinud mees jäi kadunuks

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsa eksinute otsimise tõhustamiseks korraldavad politseinikud ja päästjad õppusi.
Metsa eksinute otsimise tõhustamiseks korraldavad politseinikud ja päästjad õppusi. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Teisipäeva pärastlõunal Rägavere vallas Sae külas metsa läinud 86aastast Manivaldi ei õnnestunud kolm päeva kestnud otsingute jooksul leida.

Rakvere politseijaoskonna pressiesindaja Mari Riina Rist rääkis, et mees läks metsa teisipäeva pärastlõunal kell kolm. Kella poole seitsme ajal õhtul hakkasid ta lähedased muretsema ja teatasid juhtunust politseile.

Korravalvurid kaasasid otsingutele helikopteri ja koera. Paraku otsingud tulemust ei andnud ja neid jätkati järgmise päeva hommikul.

Rakvere politseijaoskonna juht Lembit Kalda rääkis, et kolmapäeval kammisid metsa 12 politseinikku, kuus vabatahtlikku, 25 kaitseväelast ja kuus koera. Lisaks veel kolm kohalikku elanikku ATVdega ja helikopter õhus. Meest ei leitud.

Kalda sõnul eile enam helikopterit ei kaasatud. Metsa läksid kuus politseinikku, kaks päästeteenistuse töötajat, 25 kaitseväelast, 19 vabatahtlikku ja kaks koera. Kell 16.30 otsingud katkestati.

Kalda sõnul kammiti Manivaldi võimaliku metsamineku piirkond läbi juba kolmapäeval. Kogu aeg otsingute piirkonda laiendati ja eile oli läbi uuritud kogu ala, mis ühest küljest piirneb jõe ja teisest sooga. Võimalust, et mees läks üle sõidutee, pidasid korravalvurid vähetõenäoliseks. “Tõenäosus meest veel elavana leida on väga väike,” sõnas Kalda eile õhtul pärast aktiivsete otsingute lõpetamist ja lisas, et reedel otsinguid enam ei jätkata.

Politsei on juhtunust teavitanud kohalikke jahimehi, kes alanud põdrajahi puhul metsas liiguvad.

Neli jahimeest aitasid eelmise nädala lõpus Sämi soost välja Tallinnast pärit vanema mehe ja naise.

Uhtna jahtkonna kütt Peeter Raudla rääkis, et läks kaaslastega jahile. Metsa ääres märkasid nad sõiduautot. Pimeduse saabudes tulid jahimehed metsast välja ja nägid, et sõiduauto on ikka alles.

Raudla sõnul helistas ta politseisse, kust öeldi, et kaks hädalist olid juba metsa eksimisest teatanud.

Eksinute ja otsijate vahel oli telefoniühendus. Jahimehed paugutasid püssi ja politsei lasi rakette, eksinud andsid telefonitsi teada, kas kuulsid pauku või nägid raketti. Lõpuks teatasid mees ja naine, et neil taskulampi ei ole ja pimeduse tõttu ei julge nad enam edasi liikuda.

Raudla rääkis, et pidas eksinutega mobiiltelefoni vahendusel sidet ja jätkas püssi paugutamist. Lõpuks õnnestus tal mees ja naine üles leida ja soost välja juhatada.

Jahimehe hinnangul olid eksinud 1,4 kilomeetri kaugusel autost. Päästeoperatsioon kestis jahimehe hinnangul 1,5 tundi. Päästetud mees ja naine olid Raudla sõnul küll hirmunud, kuid mitte väsinud.

Politsei tänab jahimehi.

Lääne-Viru politseijuht Lembit Kalda nentis, et eksinud seenelised on korravalvurite igasügisene mure. Probleeme tekitavad peamiselt vanemas eas inimesed, kuid eksijate seas on ka noori.

“Kadunud isiku otsingud nõuavad suuri ressursse,” jätkas Kalda. Lisaks politseinikele kaastakse otsingutele teiste ametkondade esindajaid ja vabatahtlikke.

Maakonna politseijuhi sõnul aitab probleeme vältida see, kui metsa mineja juba arvestab eksimisvõimalusega. Suurim oht, mis ööseks metsa jäänut ähvardab, on alajahtumine. Seepärast peab metsa mineja arvestama oma tervisliku olukorra ja füüsiliste võimetega.

“Soe ja vihmakindel riietus, laetud ja töötav mobiiltelefon, koduste informeerimine metsamineku kohast, mineku- ja tule­kuajast ning tähelepanelikkus on esmased abinõud ohutuse tagamiseks,” rääkis Kalda ja lisas, et metsa minejatel tasub kaasa võtta veidi söögipoolist, näiteks kommi või pähkleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles