Kuuma ilmaga vajavad igakülgset abi nii lemmik- kui ka metsloomad

Katria Helena Komp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siilidele piima joogiks pakkuda ei tohi, kuid puhas vesi sobib neile suurepäraselt.
Siilidele piima joogiks pakkuda ei tohi, kuid puhas vesi sobib neile suurepäraselt. Foto: Dmitri Kotjuh

Põuailmal ei paista veel paari nädala jooksul lõppu tulevat. Lisaks kõrgele tuleohule Eesti metsades on ohus loomad-linnud, kellele kuumus liiga teeb.

Seetõttu kutsub Eesti Metsloomaühing üles inimesi koduaia nurka või mõnesse muusse sobivasse kohta madalaid veenõusid viima, sest pisemad loomad, nagu siilid ja oravad, vajavad hädasti just puhast vett, mida kuiva ilmaga võtta pole. Veenõusid võib aias olla mitu ning päevaste toimetuste hulka võiks kuuluda ka nende täitmine. Siiski peab jälgima, et nõu poleks liiga sügav ega kõrge äärega – sellisesse võivad loomad lõksu jääda ja uppuda. Veetünnidele soovitab Eesti Metsloomaühing panna peale võrkkatte, et janu kustutama tulnud loomad sinna sisse ei kukuks.

Ka lindudel on praegu raske ning neilegi tuleks suplus- ja joogiveekoht aeda üles seada. Pesa ehitavatel suitsupääsukestel puudub ehitusmaterjalina kasutatav niiske savi ning metsloomaühing soovitab pääsukeste elukohtades saviseid kohti veega kasta.

Kindlasti tuleb kuuma ilmaga tagada ka oma lemmikloomadele ligipääs puhtale veele ja jahedale varjule. Eesti Loomakaitse Selts paneb inimestele südamele, et loomi ei tohi mitte kunagi jätta autosse, isegi mitte paariks minutiks. Autos tõuseb temperatuur mõne minutiga kõrgemaks kui õues ning loomade ja inimeste temperatuuritundlikkus on väga erinev – ka 30-kraadine kuumus võib põhjustada lemmiklooma surma.

"Tasub ka jälgida looma käitumist. Kui lemmik hakkab raskelt hingama ja muutub loiuks, tuleb loom viia varjulisse kohta ja helistada veterinaarile,” soovitab ELS-i juhatuse liige Jana Adamsons. Eesti Metsloomaühing soovitab aedadest või muudest tehiskkeskkondadest leitud loiud loomad ja linnud viia varjulisse kohta ning pakkuda neile vett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles