Punk laulupidu pälvis Läänemere Linnade Liidu kultuuripreemia

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvel Rakveres peetud teine punk laulupidu kandis pealkirja “Anarchy in the E.U.!”. Peo lavastas Üllar Saaremäe.
Suvel Rakveres peetud teine punk laulupidu kandis pealkirja “Anarchy in the E.U.!”. Peo lavastas Üllar Saaremäe. Foto: Arvet Mägi

Läänemere Linnade Liidu kultuuripreemiaga pärjatud teine punk laulupidu on üks neist ettevõtmistest, mis aidanud Rakvere linnal omale selgelt eristuvat nägu leida.


Neljapäeval Läänemere Linnade Liidu (LLL) peakonverentsil jagati välja kultuuripreemiad.
Rakveres peetud punk laulupidu pälvis LLLi kultuuripreemia oma innovaatilise ja julge lähenemise eest. Esimest korda läks kultuuripreemia jagamisele, teise kultuuripreemia vääriliseks tunnistati Gotlandi keskaja nädal.


Rakvere linnapea Andres Jaadla ütles, et preemia saadi tõsises konkurentsis. Läänemere Linnade Liidu 120 linnast esitas taotluse võistlusel osalemiseks üle kümne linna. Et preemia kahe linna vahel jagati, on Jaadla sõnul pigem positiivne.
“Punk laulupidu, mille eest me Läänemere Linnade Liidu tunnustuse saime, on näidanud meid linnana, mis julgeb erineda,” lausus linnapea ning märkis, et auhinna üleandmisel kiideti Rakvere linna innovaatilisust ja tõsteti esile julgust segada uuenduslikku ja traditsioonilist.
“Rakvere on crazy city kontseptsiooniga leidnud omale väga selge näo,” jätkas Jaadla, keda teiste riikide esindajad auhinnatseremoonial seetõttu tunnustama tulid. “See annab julguse, et oleme õigel teel,” on linnapea veendunud.


Punk laulupeo idee autor ja lavastaja Üllar Saaremäe leidis, et auhinnaga tunnustatud saada on igavesti uhke. “Ma ei oska praegu sellesse auhinda kuidagi suhtuda, sest ma väga täpselt ei saa aru, mis see on,” tunnistas Saaremäe, lisades, et tegelikult kõlab nimi Läänemere Linnade Liit juba väga lahedalt.
“Ega ma ei teinud ei esimest ega ka teist punk laulupidu seepärast, et auhinnapärga pähe saada. Pigem tekkis punk laulupidu seetõttu, et idee tundus mulle endale lahe ja et sellega kohe kaasa tuldi,” kõneles Saaremäe. Millal kolmas punk laulupidu tuleb ja kas üldse tuleb, ta ei teadnud.


Läänemere Linnade Liit jagab kultuuripreemiaid alates 2006. aastat. Kultuuripreemiaga kaasneb rahaline preemia.


Kultuuripreemia antakse linnale tegevuse eest, mis on mõjutanud tähelepanuväärselt linna kultuurielu, tõstnud linna mainet, tugevdanud linna identiteeti ning tõstnud elanike teadlikkust ja huvi kultuuriväärtuste vastu.


11. juunil peetud teine punk laulupidu oli Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 peaüritus Rakveres.
Teine punk laulupidu keskendus pungiklassikale. Üritusel osales ligemale 2000 lauljat 80 kollektiivist ja neid vaatas peaaegu 7000 käepaelaga pealtvaatajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles