Nädala kaja: Tsirkus viib leiva laualt

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Pulver
Andres Pulver Foto: Virumaa Teataja

Rakvere linnapea reisib mööda ilma ringi, üks abilinnapea ajab põhitöö kõrvalt endaga seotud mittetulundusühingute asju või on haiguslehel ja üks abilinnapea rabab tööd teha. Nüüd on siis selgeks saanud, et Rakverele on jäänud vaid üks abilinnapea.

Ametlikult vabastab abilinnapea Marko Tormi küll ametist 26. oktoobril kokku tulev Rakvere linnavolikogu, kuid tegelikult on linn juba mitu nädalat ühe abilinnapeaga olnud. Ja linnapea on enamiku sellest ajast kusagil mujal viibinud – Soomes, Rootsis, Lätis, Saksamaal, Belgias.

Osalt on linnapea reisimised tingitud sellest, et ta esindab Eestit Euroopa Liidu regioonide komitees. Nüüd valiti Andres Jaadla veel ka Läänemere Linnade Liidu asepresidendiks, mis ilmselt samuti tingib mõningast Rakverest eemal viibimist. Rakverlasi huvitaks pigem, et linnapea juhiks lin­na, mitte ei ajaks mingeid tavainimestest üpris kaugele jäävaid Euroopa Liidu või Läänemere asju.

Linnapea võiks vaadata siinsamas Rakveres kasvõi seda, miks on mõned reeglid tehtud sellistena, et keegi neid täita ei suvatse, sest kontrollmehhanism puudub.

Rakvere südalinnas on küll väljas liiklusmärgid, mis lubavad autosid parkida vaid pooleks tunniks, kuid masinad seisavad samal kohal hommikust õhtuni ja nii päevast päeva. Järelevalveinspektorit see aga ei huvita, politseid samuti mitte.

Ja on ka päris mitme linnajuhi autot nendesamade märkide all kaugelt kauem kui pool tundi seismas nähtud.

Linnarahvas ei oota seda, et linnapea mööda ilma ringi tiirutaks või mingit tarka maja arendaks. Linnarahvas tahab head ja turvalist elukeskkonda.

Inimesed ootavad torutööde lõppu, ootavad korras tänavaid, linnalt palka saavad inimesed ootavad palgakärbete lõppu, aga kohati tundub see otsekui valge laeva ootamisena.

Ja kui asi samal moel edasi läheb, ei ole varsti enam inimesi, kes oodata jaksaksid.

Mõni päev tagasi kirjutas hea kolleeg Aarne Mäe pisut utreeritult sellest, et varsti on uudis juba see, kui toimetuse akna tagant auto mööda sõidab. Inimesed lähevad lihtsalt minema.

Rakvere linna kodulehel on kirjas linna elanike arv seisuga 5. september ja see on 16 848. Pärast rahvaloendust võime aga ootamatult avastada, et tegelikkuses on arv oluliselt väiksem. Mida vähem inimesi, seda vähem paraku ka maksuraha, mis linna kassat toidab. Ja seda vähem võimalusi linna edendada.

Rooma poeet Juvenalis kirjutas oma “Satiirides”, et rahvas tahab leiba ja tsirkust. Tsirkust saab Rakveres vaat et enamgi kui küll, leivaga aga kipub paljudel kitsas käes olema. Äkki ongi just liigne tsirkus see, mis leivapalukese käest viib ...

Ainult tsirkusest, olgu see siis kultuuriline, sportlik või poliitiline, ei piisa, ja nii minnaksegi sinna, kus leivatükk priskem on. Ja kes see pärast ikka nii väga tahab siia tagasi dieedile tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles