Enam kui poolest Eestist on tehtud uued ortofotod

Margus Martin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna loomaaia polaarium 2018. aasta ortofotol.
Tallinna loomaaia polaarium 2018. aasta ortofotol. Foto: Maaamet

Maaamet avaldas geoportaalis värsked ortofotod, mis on valminud tänavu kevadel ja suve hakul tehtud aeropiltide alusel.

Uutele ortofotodele on jäädvustatud enam kui pool Eestist – suuremad asulad ja põhjapoolne osa.

Iga aasta kevadel ja suvel aeropildistab maaamet oma lennukilt üle poole Eestimaast, nii suuremad asulad kui ka kordamööda Eesti põhjapoolse ja lõunapoolse osa. Tänavu lennati põhjaosas.

Ortofotode puhul on tegu töödeldud aerofotodega, mis kajastavad olukorda looduses ülelennu hetkel.

Maaameti peadirektori Tambet Tiitsi sõnul soosis tänavuse kevade ja suve ilma oma sagedase pilvitu taevaga aeropildistamist ning lennud said tehtud märksa kiiremini kui tavaliselt. Värsked pildid on nüüd kõigile maaameti geoportaalis kättesaadavad.

"Ortofotode lahutusvõime on 10–25 sentimeetrit, tiheasustusaladel on see suurem ja hõredama asustusega aladel väiksem," rääkis Tiits. "Sellise lahutusvõime juures on ortofotolt lisaks hoonetele ja teedele näha muudki, näiteks loomasõbrad võivad püüda ortofotolt üles leida Tallinna loomaaia elevandid või uues polaariumis elavad jääkarud."

Ortofotosid kasutatakse näiteks Eesti topokaardistuse alusmaterjalina, muudatuste kaardistamiseks, PRIA põllumajandustoetuste jagamisel kontrolliks, situatsiooni kontrolliks, planeeringute alusena.

Ortofotodega saab tutvuda Maa-ameti kaardirakenduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles