Laste seas populaarne lima võib osutuda tervisele ohtlikuks

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terviseameti hoone.
Terviseameti hoone. Foto: Georg Kõrre

Geeljas ja kleepuv lima on mänguasjana viimasel ajal võitnud laste ja teismeliste seas suure populaarsuse, kuid isevalmistatava lima mõned põhikoostisained ja lisatavad keemilised ühendid võivad osutuda tervisele ohtlikuks.

"Kuna internetis leitavad isevalmistatava lima retseptid varieeruvad ja võivad koosneda erinevatest ainetest, mis ei ole mõeldud käte vahel mudimiseks ja sellega mängimiseks, siis peab teadma, et mõned lima koostisosad sisaldavad inimesele kahjulikke ja mürgiseid kemikaale," ütles terviseameti kemikaaliohutuse peaspetsialist Raili Moldov.

Isetehtud lima põhikoostisaineteks on teadaolevalt paberiliim, pesupulber, booraks või boorhape ning värvained ja muud keemilised ühendid, sealhulgas eeterlikud õlid, mille kasutusotstarve on algselt muu kui lima valmistamine.

Lima peamiseks koostisaineks olev paberiliim sisaldab säilitusaineid, mis on ise (nt isotiasolinoonid) või võivad eraldada (nt formaldehüüd) naha allergeene. Samuti sisaldavad liimid mitmeid lahusteid (nt metüülatsetaat), mis võivad ärritada hingamisteid või silmi ning olla kesknärvisüsteemi jaoks mürgised. Väiksemate laste puhul lisandub veel oht kasutada lima tegemiseks paberiliimi asemel kogemata mõnda tugevatoimelist kiirliimi.

Limale elastsuse andmiseks lisatakse enamikel juhtudel booraksit boorhappe või selle derivaatide kujul. Seda lisatakse kas pulbrina või kasutatakse booriühendeid sisaldavaid lahuseid ja segusid, mis on tegelikult ette nähtud silmade või kontaktläätsede puhastamiseks. Kuna boorhapet või selle derivaate sisaldavad ühendid võivad kahjustada viljakust ja loote arengut (on reproduktiivtoksilised), siis tohib neid tooteid kasutada ainult kindlal eesmärgil. Kindlasti ei tohiks lapsed nendega korduvalt kokku puutuda, eriti seetõttu, et limasse kokku segatavad kogused võivad olla märkimisväärselt suuremad kui eesmärgipäraseks meditsiiniliseks kasutamiseks soovitatud ja toime tekkeks vajalikud kogused.

Lima koostises kasutatavate pesu- ja puhastusvahendite suurte kogustega korduv kokkupuude pikema aja jooksul võib tekitada kontaktdermatiiti, kuna enamik seda laadi toodetest sisaldab allergeenseid või ärritavaid aineid. Pesu- ja puhastusvahendid ei ole mõeldud pikemaajaliseks korduvaks ja ulatuslikuks kokkupuuteks nahaga.

Euroopa mürgistusteabekeskustest laekunud info põhjal on juba antud teada limaga mängimise tõttu tekkinud naha- ja küüneprobleemidest (sealhulgas põletused, punetus, ekseem või sügelemine).

"Kemikaale peab kasutama alati ettenähtud kasutuseesmärgil. Eespool loetletud riske arvestades tuleks lima käsitsemisel kasutada kaitsemeetmeid. Turvalisem on kasutada kauplustes müüdavaid spetsiaalseid lima valmistamise komplekte, kuhu on lisatud info ettevaatusabinõude ja võimalike ohtude kohta. Kindlasti tuleb järgida lima valmistamisel ja kasutamisel kasutusjuhendit," toonitas Raili Moldov.

Kui märkate, et nahale tekib ärritus, söövitus, villid või esineb kipitustunnet silmades, samuti muude mürgistusega seotud terviseprobleemide korral, helistage mürgistusteabekeskuse numbril 16 662 või pöörduge arsti poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles