Perearst Kersti Veidrik: tervisekeskuste ehitamise tingimusi oleks pidanud hindama loomingulisemalt

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Veidrik.
Kersti Veidrik. Foto: Erakogu

Rakvere perearsti Kersti Veidriku sõnutsi pole tervisekeskustele tingimuste kehtestamisel perearstide arvmusega eriti arvestatud.

Veidrik ütles, et uute tervisekeskuste ehitamine Eestis on põhjustanud palju probleeme. "Perearstid on sellest väga hästi teadlikud. Tingimused on kehtestatud ja arstide seisukohti eriti arvestatud ei ole," märkis Veidrik. Lisaks pole nende tingimuste loomisel arvestatud Eesti asustustihedusega. "Probleemi ei ole linnades, kus on piisav arv elanikke ja nimistuid. Kuid probleemid ongi piirkondades, kus on inimesi vähem, perearstide nimistud on väikesed ja 4500 inimest ühte keskusesse käima saada ei ole võimalik. Selline ongi olukord meie maakonna põhjapoolsetes valdades," nentis Veidrik.

Ta tõi näiteks ka Haljala valla rannapiirkonna, kus on vähe inimesi ja nimistu väike. "Seda teenindav perearst tuleb tööle Rakvere tervisekeskusesse, teenindades Rakvere linnas väikest nimistut ja käib Võsul vastuvõtte tegemas. Õde on iga päev kohapeal olemas. Selline lahendus toimib."

Veidrik leidis, et tervisekeskuste ehitamise tingimusi oleks pidanud hindama loomingulisemalt. "Võib-olla oleks andnud ühineda kellegagi, et teha üks korralik tänapäevane ehitis, kus arst saab põhikohaga töötada ja jätta alles väiksemad kabinetid kaugemal, kus on pidevalt olemas õde ja arst käib sinna teatud päevadel. Selline praktika toimib ka praegu paljudes kohtades Eestis, kus on hajutatud asustus," pakkus arst välja.

Ta lisas, et on oluline, et korralikud töötingimused annaksid arstidele kindlustunde, et ka edaspidi, nimistute suuruse muutudes, piirkondade muutudes, jääb alles korralik töökeskkond ja et alati on võimalik kolleegidega tööd kombineerida. "Teades meie maakonna perearstide vanust, tekivad kindlasti nimistud, mis on väikesed, praksise ruumide olukord mitte kõige parem, ja sinna noort arsti leida ei ole lootust," märkis Veidrik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles