Galerii: vaata ja imetle flokside ainukordset ilu

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mädapea mõisas oli floksinäitus.
Mädapea mõisas oli floksinäitus. Foto: Meelis Meilbaum

Eile ja täna oli kõigil huvilistel võimalik osaleda Mädapea mõisas toimunud rahvusvahelise hõnguga floksipäevadel. Paljud lillenäitust uudistanud inimesed ütlesid, et neid lummab flokside juures lõhn ja ilu, mis meenutavad lapsepõlve.

Floksid on armastatud lilled Eesti taluaedades, kuid Mädapea mõisa perenaine ja floksipäevade korraldaja Marika Vartla rääkis, et Venemaal on floksid lausa kultuslilled. "Venemaal aretatud floks on teistsugune kui maailmas aretatud," nentis Vartla. Ta lisas, et Venemaa sortidel on kaunid nimed, mis peegeldavad armastust.

Sügav aiandushuvi tõi Mädapea mõisa proua Ene, kelle kaunis aed asub Kadrina vallas. Ta küll ütles, et pole asjatundja, vaid alles õpib, kuid floksid on tal hinges. "Lapsepõlves olen koos emaga palju lillepeenraid rohinud ja lilledest lugu pidanud. Ma hoolin siiamaani. Minu lapsepõlvekodus on olnud palju flokse, nüüd ma tahan endale ka luua floksipeenra," ütles proua Ene.

Tema aeda ehib alates sellest nädalast ka lillakasroosade õitega floksisort, mis on aretatud Eesti vabariigi 100. sünnipäeva auks. 

Floksipäevadel oli igaühel võimalik kaasa rääkida kaunima floksisordi hindamisel, samuti vaadata näitust ja osaleda loengutel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles