Padaoru alpinist tõusis kaaslastega seni vallutamata tipule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ekspeditsiooni liikmed vallutatud ja seni nimeta mäetipul Ida-Karakoramis. Esireas paremalt kolmas on Lauri Ehrenpreis.
Eesti ekspeditsiooni liikmed vallutatud ja seni nimeta mäetipul Ida-Karakoramis. Esireas paremalt kolmas on Lauri Ehrenpreis. Foto: Erakogu

Viru-Nigula valla pisikest Padaoru küla teab üldsus kui tuntud korvpallitreeneri Andres Sõbra kodukohta. Tuleb välja, et selle paigaga on väga tugev side veel ühel vägeval mehel. Tema nimi on Lauri Ehrenpreis ja ta on üks seitsmest vaprast alpinistist, kes vallutasid hiljuti Indias mäetipu, kuhu polnud veel kunagi astunud ühegi inimese jalg.

Kuu aega tagasi Ida-Karakorami ekspeditsiooni alustanud eestlased läksid raskele katsumusele vastu plaaniga alistada esimestena seni vallutamata mäetipp, millel kõrgust 6801 meetrit. Seda on peaaegu pool kilomeetrit rohkem kui senisel Eesti alpinistide poolt vallutatud kõrgeima esmatõusuga mäetipul.

Seekordne pikk teekond päädis tipuvallutusega 22. juulil kell 9.25. Kangeteks meesteks, kes eesmärgi teoks tegid, olid grupijuht Kristjan-Erik Suurväli, eesronija Sven Oja, Priit Joosu, Lauri Ehrenpreis, Meelis Luukas, Priit Simson ja Lauri Stern.

"Ahaa! Suurväli ja Joosu, no selge. Selliseid asju ei juhtu tihti!" hüüatas tipuvallutusest Virumaa Teatajalt kuulnud Eesti tuntuim alpinist, 2003. aastal esimese eestlasena maailma kõrgeima mäe Džomolungma tippu jõudnud Alar Sikk. Tema sõnul oli ta küll kuulnud meeste viimasest plaanist, aga täpselt sellega kursis ei olnud. "Kuulsin, et neil oli plaanis mitu tippu, ja nüüd on siis üks tehtud."

Siku ütlusel on tegemist väga tugeva saavutusega. "Nii palju, kui ma tean, on Karakoram küllaltki uurimata ja avastamata piirkond. Nad peaksid tipule nüüd ka mingisuguse nime panema," kõneles ta. "Minna tundmatusse kohta täiesti niimoodi, et sa ei tea sellest mitte midagi, on suur ettevõtmine. Kui sul ei ole piirkonna kohta mingeid erilisi teadmisi, siis on ta ka piisavalt ohtlik. Mina hindan nende saavutust väga kõrgelt ning nende tugevust ja ettevõtlikkust teades ütlen: väga tublid!"

Mäeni jõudmiseks pidid alpinistid läbima esmalt 60 kilomeetrit keerulist maastikku vähemalt 5000 meetri kõrgusel. Sealhulgas ületati esimest korda 6030 meetri kõrgune kuru, kus tõusmiseks ja laskumiseks kasutati 180-meetrist vertikaalset tugiköit, ja läbiti kaks inimesest varem puutumata liustikku. Teel tippu sadas lund ning valitses pidev pilvisus.

Tõus viidi läbi Eesti sajanda sünnipäeva tähistamiseks ning tegemist on tõenäoliselt Eesti alpinistide silmapaistvaima iseseisva mäkketõusuga.

Pikemalt saab Lauri Ehrenpreisi ja tema ekspeditsioonikaaslaste vägiteo kohta lugeda järgmise nädala Virumaa Teatajast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles