Viru Folk annab ärile hoogu

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsmu kauplus pidi Viru Folgi ajaks suisa tavapärasest rohkem kaupa tellima.
Käsmu kauplus pidi Viru Folgi ajaks suisa tavapärasest rohkem kaupa tellima. Foto: Toomas Herm

Täna ennelõunal olid Käsmus ärid avanud inimesed lootusrikkad, et sellegi Viru Folgi aegu läheb neil hästi.

"Just osteti viisteist karpi mune," ütles Käsmu kaupluse müüja õlgu väristades. Naise sõnul pole ta hommikupoolikul nii palju ostjaid näinudki. "Eriti laupäeva hommikul," lisas ta. Ostuhittidena nimetas müüja kohvi, saiakesi, alkoholi.

Käsmu meremuuseumi ees oli väikese müügitelgi avanud ehtekunstnik Toomas Mägi Harjumaalt. Tema ehted pole tavalised, vaid Eestis välja tulnud arheoloogiliste leidude koopiad. Kauplejana on ehtekunstnik Viru Folgil neljandat korda ja eelneval kolmel korral on müük hästi läinud. "Kust sa sõlge ikka saad," toonitas ta oma kauba erilisust.

Mõnikümmend meetrit ehtekunstnikust eemal kauples Kerstin vahvlitega. Temalgi polnud esimene kord Käsmus muusikafestivalil olla. Eile oli Kerstini sõnul vähe inimesi, mis loomulikult müügile mõjus. Aga noor kaupleja avaldas lootust, et täna tuleb rohkem rahvast.

Vähese rahvahulga üle kurtis ka vanu raamatuid müüv Aulis Fischer. Festivali avapäeval oli tal olnud kaks ostjat. Temagi lootis, et täna läheb paremini. "Homme pidi vihma tulema, siis pole midagi teha," lisas mees.

Käsmus käijatele on Prunni Ait tuttav koht. Indrek Kristenprun on seal kaubelnud juba kümmekond aastat. Tema kiitis Viru Folki, mis annab ärile hoogu, nii et kaupa tuli tavapärasest rohkem tellida. Peamisteks müügiartikliteks nimetas kaupmees vaadiõlut ja -siidrit. "Aga söövad ka suppi ja praadi, ja kindlasti pane, et hot dog läheb ka väga hästi," sõnas Kristenprun.

Nautimuse veinitelk Tallinnast pakkus, nagu nimetuski ütleb, veine. Müüja Annabell rääkis, et reede päeval oli väike müügipaus, kuid õhtul seevastu ei tahtnud järjekord leti taga kuidagi lõppeda. Peamiselt ostetakse valget kuiva veini ja kokteile. Samuti läheb hästi brittide Fentimansi limonaad.

Aga äri ei aja Käsmus mitte ainult kaupmehed, vaid oma kraamiga kauples ka üks esinejatest - eri rahvaste folkmuusikat viljelev Tom Valsberg. Temalt on pärit ka ametlikud folgimütsid. Kaup on toodud mitmest riigist. Näiteks lehvikud on pärit Indoneesiast Balilt. Ka oli Valsbergi müügiletil tema enda kirjutatud raamat "Kuidas rännata ilma hirmuta". 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles