Vinni vald avas mälestuskivi (1)

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vinni valla koduuurija August Kondoja (vasakul) ja SA Virumaa Muuseumid vanemteadur Uno Trumm.
Vinni valla koduuurija August Kondoja (vasakul) ja SA Virumaa Muuseumid vanemteadur Uno Trumm. Foto: Hilje Pakkanen

Vinni vald avas täna põhjasõjas 16.augustil 1708. aastal peetud Vinni lahingupaigas mälestuskivi, tähistamaks 310 aasta möödumist põhjasõjas Vinni ja Pajusti maadel peetud viimasest välilahingust Eestimaal pinnal.

Kivi avasid Vinni vallavanem Rauno Võrno ja kohalik koduuurija August Kondoja. Võrno sõnul on siinmail tegemist esimese mälestusmärgiga, meenutamaks kolme sajandi taguseid sõjasündmusi. Vald paigaldas mälestusplaadi kivile, mis on ise üle elanud põhjasõja Vinni lahingu. Vallavanema sõnul plaanib omavalitsus koondada ja koguda põhjasõjaga seonduvat materjali.

August Kondoja sõnul peeti Vinnis mälestuskivi avamise plaani juba 30–40 aastat tagasi, kuid tol ajal see siiski ei realiseerunud. Vinnist käidi põhjasõja materjale uurimas Tartus rahvusarhiivis. Kondoja kogus inimestelt rahvapärimusi ja mälestusi. Kivi avamisel avaldas Kondoja heameelt, et vald nüüd Kabelimäel Vinni lahingu koha ära tähistas.

Põhjasõja lahingutest Vinni ja Pajusti mail andis ülevaate SA Virumaa Muuseumid vanemteadur Uno Trumm. Tema sõnul on Vinni lahingu kohta säilinud materjali mõlemalt vaenupoolelt. Siinsetel väljadel läksid vastamisi 1500 Rootsi ja 3000 Vene sõjameest. Rootslased kaotasid lahingu. Vinni lahing oli viimane suurem välilahing Eestimaa pinnal.

Vinni lahingu mälestuskivi tekstiga "Siin toimus Vinni lahing 15.(16).08.1708 – Põhjasõja viimane välilahing Eestimaa territooriumil" asub Pajusti–Tõrma kergliikustee ääres, umbes üks kilomeeter Pajusti alevikust Rakvere suunas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles