Muinastulede öö tuleb varasemast pidulikum

Merly Raudla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinastulede öö Vergi sadamas.
Muinastulede öö Vergi sadamas. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Laupäeval süüdatakse taas lõkked, et üheskoos möödunud suvele tagasi vaadata.

Muusiku ja tulelaulu ühe autori Marek Sadama sõnul peab üks väike rahvas koos käima. "Oluline, et ollakse koos. Mõtestatakse ennast mere ääres ja merd enda ees. Saadetakse parimad soovid neile, kes kõrvalkülas või üle vee. Süüdatud laternad koduaias või lõkked rannas on majakaks neile, kes teel. Muinastuledes on ootamise märgid," rääkis Sadam.

Ta lisas, et muinastulede ööl kõneldud lõkkejutud hoiavad südame sooja ja selle tundega saab julgelt läbi talve marssida.

Avalikke lõkkeid koos muusikaga on sel aastal rohkem kui kunagi varem. Enam kui sada lõkkeürituse korraldajat on teatanud, et neil on kohale kutsutud lõõtsa- või torupillimängija, laulja, bänd või koguni orkester. Ning tänavu on hea ilma korral võimalik taevas näha täiskuud ning võibolla ka virmalisi ja langevaid tähti.

Lääne-Virumaal süüdatakse lõkked Viru-Nigula vallas kell 21, plaanis on põlema panna lausa 100 lõket, muu hulgas Aseri muulil, Mahu ja Kunda rannas. Kundas astub üles kitarrist Paul Neitsov, Aseris pakuvad rõõmu Läti rahvatantsurühma Dieveris tantsijad sõprusvallast Dobelest. Mahu rannas etendub algusega kell 20 Viljandi laste- ja noorteteatri näidend "Kunksmoor ja kapten Trumm", õhtul valib muinas- ja meremuusikat Alari Preis.

Ka Vergi sadamas soovitakse süüdata rannajoonel 100 väikest muinastuld. Esinevad The Tuberkuloited ja Arop.

Võsul liigutakse randa tõrvikurongkäigus, mis algab rannahoone juurest kell 21. Rannas loob meeleolu Rakvere Akadeemiline Midagi Meeskoori Moodi ehk RAMMM. 

Muistsel ajal süüdati lõkked ohuteate edastamiseks kauge vahemaa taha või tee näitamiseks merelolijatele, mereäärseid lõkkeid läideti eelkõige praktilisest vajadusest. Tänapäevane rannalõkete ühise süütamise traditsioon sai alguse rohkem kui 25 aastat tagasi ja lõkkeüritust hakati kutsuma muinastulede ööks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles