Piltuudis: hõrgud maitsed panid kodukohvikute kunded Viru-Nigula valda läbi kihutama  

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval oli Viru-Nigula vallas esimest korda kodukohvikute päev. Pada ait oli populaarne paik.
Laupäeval oli Viru-Nigula vallas esimest korda kodukohvikute päev. Pada ait oli populaarne paik. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Eile toimus esimest korda Viru-Nigula valla kodukohvikute päev. Kohvikupidajad pidid nii mõneski kohas pannid pliidile särisema panema ja head-paremat juurde küpsetama. Kümme eriilmelise menüüga kohvikut Aseris, Viru-Nigulas ja Kundas olid rahvarohked.

Pada aidas toimetavad inimesed tundsid juba ammu, et ajaloolise hõnguga paigas on kuidagi liiga vaikseks jäänud. Kui Viru-Nigula vallas küpses mõte korraldada kodukohvikute päev, mõeldi kohe, et see on suurepärane võimalus avada selle võimsa paiga ruumide võlu. Juba eile saadi aru, et otsus osaleda oli õige. Pada aidas leti taga teenindanud Kerli Veskus nentis, et inimesi käis palju. "Oma paarsada, pole jõudnud lugedagi," ütles ta. Seda tõendasid tühjad liuad, kus oli olnud mitu-mitu kilo soolast ja magusat kringlit. "Kookosekooki oleme juba kaks juurde teinud," sõnas neiu. Lisaks olid nad soovijatele küpsetanud pannkooke, samuti pakkusid sidruni- ja meemuffineid ja heeringavõileibu.

Kodukohvikute külastaja Krõõt Nõmmela-Mehide oli Pada aita jõudes koos oma kolme lapsega külastanud juba nelja Viru-Nigula valla kodukohvikut. Pakutud toitudest said tema maksimumpunktid Kunda päevakeskuse kohviku menüüs olnud Süüria eksootilised hõrgutised ja rahvustoidud. Tsemendilinna pagulaspere on ka enne seal oma kokandusoskusi näidanud ja kiidusõnu kuulnud. "Ostsin koju kaasa kaks karpi hummust. Nii head hummust poest ei saa," ütles Krõõt Nõmmela-Mehide. Tema sõnutsi oli tore ka Mahu külas asuv kodukohvik, kuhu teekond oli lihtsalt väga värvikas, nõudes paiga leidmiseks kõigepealt seiklemist metsas.

Üks kodukohvikute päeva korraldaja, Kunda klubi juhataja Kristi Onkel ütles, et Viru-Nigula vallas toimub kodukohvikute päev esimest korda ja see on tore, kui oma kodu uksed teistele avatakse. "Inimesed panustasid palju, mõeldi välja mitmesuguseid tegevusi ja katsetati toitudega,"  sõnas Onkel.

Kümme kodukohvikut Viru-Nigula vallas pakkusid peamiselt koduseid maitseid, kuid lisaks süürlaste toitudele Kundas sai Aseri rahvamaja kohvikus mekkida Usbekistani rahvusroogi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles