Lääne-Virumaal on kütitud kümme karu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaameti andmetel on Lääne-Virumaa jahimehed augustiga alanud karujahi hooajal küttinud kümme karu ja tohivad lasta veel ühe. Foto on illustratiivne.
Keskkonnaameti andmetel on Lääne-Virumaa jahimehed augustiga alanud karujahi hooajal küttinud kümme karu ja tohivad lasta veel ühe. Foto on illustratiivne. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Jahimehed on selle nädala alguse seisuga küttinud Eestis 45 karu lubatud 61-st. Keskkonnaameti andmetel on Lääne-Virumaa jahimehed augustiga alanud karujahi hooajal küttinud kümme karu ja tohivad lasta veel ühe.

Karu käekäigu üks indikaator on samaaastaste poegadega pesakondade arv. 2017. aastal registreeriti Eestis kokku 65 sellist pesakonda. See on mõnevõrra vähem kui mullu, pikemat perioodi vaadeldes viitab see aga jätkuvalt karude arvukuse taastumisjärgsele stabiliseerumisele. Lisaks suurenenud siginud emasloomade arvule paistavad viimased neli aastat silma ka kõrge pesakonna keskmise suurusega, mis on jäänud vahemikku 2,15–2,58. Sama number varasema perioodi kohta oli 2,1. Siginud ehk poegadega emakaru küttimine on jahieeskirja järgi keelatud.

Maakondlike küttimiskvootide määramise aluseks on kahjustuste esinemise sagedus ja kahju tekitanud isendite arv kahjustuspiirkonnas. Maakonna limiit omakorda on jagatud jahipiirkondade vahel ning rohkem on suunatud küttimist neisse piirkondadesse, kus kahjustusi on viimasel paaril aastal kõige rohkem esinenud. 

Karu küttimismahu määramisel on arvestatud, et tegemist on kaitsealuse liigiga Euroopas ning Eesti on saanud tema küttimiseks erisuse. Küttimine on lubatud ainult kiskjakahjustuste ennetamise ja vältimise eesmärgil. Karujahti on lubatud pidada varitsus- või hiilimisjahina 1. augustist 31. oktoobrini.

Möödunud aastal kütiti Eestis kokku 54 karu, limiit oli 56. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles