Tapa linnas algas hooldekodu ehitus

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapal Loode tänavas endisel tühermaal on hooldekodu ehitus alanud hoogsa mullatööga.
Tapal Loode tänavas endisel tühermaal on hooldekodu ehitus alanud hoogsa mullatööga. Foto: Arvet Mägi

AS Hoolekandeteenused alustas mullatöödega Tapale peremajadel põhineva hooldekodu ehitamist, mille valmimisel hakatakse seal osutama ööpäevaringset erihooldusteenust 60 täisealisele psüühilise erivajadusega inimesele.

“Esimeses etapis ehitame kuus peremaja. Et tegevusmaja esialgu ei ehitata, loodame maksimaalselt ära kasutada kõiki kogukonna pakutavaid võimalusi,” ütles Hoolekandeteenuste Põhja piirkonna juht Liina Lannot.

Tööd peaks tema sõnul plaani järgi lõppema 2012. aasta juulis, seega saavad esimesed elanikud uutesse majadesse kolida juba järgmise aasta suvel, palgatakse ka ligikaudu 20 töötajat, peamiselt tegevusjuhendajad.

Tööde maksumuseks kujuneb ligikaudu 2,9 miljonit eurot.

“Esiteks tuleb naistele töökohti juurde, mis on meie jaoks äärmiselt oluline, sest ega meil töökohtadega vallas väga kiita ei ole. Teiseks, suur tühermaa, nagu ta praegu on, tehakse korda – siia tulevad ilusad majad, teed ja haljasalad. Efekt on suur,” selgitas vallavanem Alari Kirt rajatava hooldekodu kasu vallale. Kahe peale hooldekoduga rajab vald Kirti sõnul uue küttetrassi, mida tulevikus saavad kasutada ka valla rajatavad hooned.“See on äärmiselt suur ja tähtis asi Tapa jaoks,” kinnitas abivallavanem Andrus Freient­hal.

“Tapa on olnud tugev toetuspunkt meie seal piirkonnas tegutsevatele Udriku hooldekodule ja Imastu koolkodule. Tapa linnas on arenenud toetavad sotsiaal- ja terviseteenused, seal on meie klientidel rohkem töötamise ja aja aktiivse ning tegusa veetmise võimalusi. Samas annab loodav kodu Tapal tegutsevatele teenuse­pakkujatele, nagu näiteks puhastusteenused ning toitlustamine, võimaluse müüa oma teenuseid,” põhjendas ASi Hoolekandeteenused juhatuse esimees Maarja Mändmaa rajatava hooldekodu asukohavalikut.

“Tänastest suurtest, tihti vanades amortiseerunud mõisahoonetes asuvatest hooldekodudest erineb uus küla peamiselt ajakohaste elamistingimuste poolest. Elatakse kümnekesi ühise perena elamus, kus igaühel on oma tuba ning ruumid ühisteks ettevõtmisteks. Oma tuba pakub meie klientidele nii suuremat privaatsust kui võimalust korraldada oma elukeskkonda ning tegevusi soovidele ja vajadustele vastavalt,” rääkis Liina Lannot.

“Ühes peremajas tekib selle elanike ning töötajate vahel kindlasti ka vahetum ja personaalsem side, mis mõjutab otseselt klientide rahulolu ning vaimset tervist. Lisaks keskkonnale tahame tavapärasemaks muuta meie klientide igapäevase elukorralduse, leides neile jõukohast rakendust ümbruskonnas. Selles osas asume kindlasti tegema koostööd Tapa ettevõtjatega,” kõneles Lannot.

Valmiva hooldekodu kõrvale kerkib Alari Kirti sõnul detailplaneeringu kohaselt Tapa valla hooldekodu, mida hakatakse ehitama rahastamisvõimaluste leidmisel.

“Ideaalis näeme nende kahe hooldekodu vahel tulevikus koostööd teenuste osutamise koha pealt, sest pole mõtet dubleerida kaht kõrvalolevat asutust,” selgitas ta tulevikuplaane.

Eestis üheteistkümnes asupaigas peremajade rajamine on osa psüühilise erivajadusega inimestele mõeldud erihooldekodude reorganiseerimisprojektist, mida viib läbi AS Hoolekandeteenused. Kokku ehitatakse 55 kümnekohalist peremaja, kavandatakse rajada uusi tegelusmaju ning rekonstrueerida seniseid.

Esimesed uued majad valmivad järgmise aasta kevadel Karulas. Järgmisena Viljandis, Kehras, Tapal jne – 2012. aasta lõpuks on ASil Hoolekandeteenused plaanis enamik kavandatud peremajadest valmis ehitada.

Projekti kogumaksumus on rohkem kui 26 miljonit eurot. Projekti rahastab 85% ulatuses Euroopa Regionaalarengu Fond ja ülejäänud osas Eesti riik. Uute, tänapäevast teenust pakkuvate kohtade valmides amortiseerunud ja ajakohase erihoolekandeteenuse osutamiseks ebasobivad erihooldekodud suletakse.

Juba aasta lõpus plaanib AS Hoolekandeteenused panna enampakkumisele Kernu, Mõisamaa, Ravila ja Udriku mõisahooned koos nendel kinnistutel paiknevate hoonekompleksidega ning Lääne-Virumaal Aaveres endise Vao kontorihoone kinnistul asuvad rajatised, mis seni olid hooldekodu kasutuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles