Segane aeg Vihula vallas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võsu.
Võsu. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Vihula valda on viimase kümne aasta jooksul juhtinud kaheksa vallavanemat. Selline valla elu juhtide vahetumine on endaga kaasa toonud pideva nääklemise, eesmärkide vahetumise iga mõne aasta tagant ja stabiilsuse puudumise. Ükski vallavanem ei ole erinevatel põhjustel saanud oma ametiaega lõpuni olla. Kas on põhjus põhjaranniku kehvas põhjavees või kõrges radoonitasemes? Või hoopiski volikogu liikmete suutmatuses omavahel valla arengu nimel kokku leppida, jättes kõrvale kõik isiklikud huvid, meeldimised ja mittemeeldimised ning vastuolud? Või ongi see poliitika?


Meie hinnangul ei ole väikese valla väike volikogu suure poliitika tegemise koht. Iga volikogu liige peab olema võimeline vastutama oma valija ees lähtuvalt oma kodukandi huvidest, mitte sellest, missugune poliitiline jõud parasjagu võimul on ja kuidas “poliitilisest kasvuhoonest” talle suuniseid jagatakse. Mis tahes arengu, iseäranis valla arengu eelduseks on meeskond, kellel on meie-tunne.  See meeskond – valla tasandil siis volikogu koostöös vallavalitsusega – peab vaatama ühes suunas ja järjekindlalt oma asja ajama. Siis on ka tulemused sellised, mis toovad kaasa rahva usalduse.

Kui meeskond ära lõhutakse, on tulemuseks kaos ja järjepidevus katkeb. Volikogu, kes määrab ametisse vallavalitsuse, on kohustatud teda suunama, kontrollima ja vajadusel aitama, jättes kõrvale erakondlikud ja isiklikud vastuolud.
Viimased kaks aastat on olnud tunne, nagu kogu vald olekski ühtne meeskond. Elu on hakanud liikuma. Kindlasti on siin palju eeltööd teinud eelmised vallavanemad ja ju on praegune juhtkond nii mõneski mõttes saanud maitsta oma eelkäijate töö vilju, näiteks võiks tuua Võsupere lasteaia. Põhiline on aga see, et viimastel aastatel oleme tunda saanud suhtumise muutumist: praegune Vihula vald on oma elaniku keskne, peaaegu nagu päris vald – tunne, mida ei mäleta alates sellest ajast, kui Hilma Männik ameti maha pani.

Praegu valitseb Vihula vallas jälle kaos. Vallajuhtide lahkumist käsitlevas Virumaa Teataja artiklis 15.10.2011 tsiteeritakse vallavanemat: ““Tahaks tegutseda valdkonnas, kus tööl oleks reaalseid tulemusi,” lausus Treial, lisades, et Vihula vallas ei ole leitud piisavalt koostöötahet, kuigi vallavanem ja tema meeskond on ametis oldud aja jooksul toonud valda 7,7 miljoni euro väärtuses investeeringuid. Praegu on päevakorral Võsu-Käsmu kergliiklustee, Võsu sadama taastamine ning Käsmu, Võsu ja Võsupere ühisveevärgi projekt. Treiali sõnul on vallavalitsus teinud volikogule ettepaneku pühenduda ühisel jõul selle investeerimisprogrammi elluviimisele.” Abivallavanem Osila märgib, et “lahkumise põhjuseks on koostöö puudumine volikogu esimehe Vello Väinsaluga, kes juba aprillikuust alates on kõikvõimalikke etteheiteid teinud”, ja et “vaenamine on nii suureks läinud, et ei ole enam mõtet jätkata”.

Meie, Vihula Valla Seltside Ühenduse (asjaolude sunnil tekkinud) arvamus on, et praegune ametis olev vallavalitsus peab oma alustatud tööd jätkama ja ettevõetud projektid lõpuni viima. Vaenamine valla elu edasi ei vii!

Vihula valla kodulehel on üleval volikogu 3. novembri otsuste eelnõud, millega vabastatakse vallavalitsus ja vallavanem Rene Treial ametist alates 14. novembrist. Samal istungil määratakse ametisse uus vallavanem, kelle ametipalgaks on kinnitatud 2000 €, lisaks isikliku sõiduauto kompensatsioon 400 € ning kasutada 400 liitrit kütust kuus.

Vallavanema nime veel ei ole, tema kandidatuuri esitavad koalitsioonikokkuleppe järgi sotsid. Selle palga eest võiks vallavanemaks kutsuda kelle tahes. Volikogule esitatud eelnõust selgub, et abivallavanema ametikoht on kavas koondada, mis tähendab, et vallavanem peab tõesti üks ääretult universaalne mees või naine olema ja nii on ta muidugi Rakvere linnapea palka väärt.

Meie, allakirjutanud, kutsume Vihula vallavolikogu üles rääkima oma inimestega ja valijatega ning kuulama, mis neil öelda on. Meie nimelt ei arva, et kohalikul tasandil peab valla elu käsitlevaid küsimusi otsustama mõne erakonna käputäis poliitikuid.

Kutsume valla arengu pärast südant valutavaid inimesi 3. novembril kella 16ks Võsule vallamajja. Öelgem ometi oma seisukohad välja, ärgem laskem inimestel, kes käivad siin heal juhul mõne korra kuus – ainult volikogu istungil – ja enne valimisi valijatega kohtumas, otsustada, mismoodi meie siin elama peame, sest nemad ei hooli Vihula valla rahva igapäevasest elust kõige vähematki.

Vihula vallavolikogu liikmed, vaadake peeglisse, pidage aru ja alles siis otsustage, kes peab tagasi astuma ja kuhu tal õigem minna oleks. Seltside ühenduse hinnangul peate tagasi astuma hoopis teie, härrad Väinsalu, Ohov ja Ammussaar. Või eelistate te tõepoolest seda, et tagasi astub valla rahvas? Sest ka see võimalus on olemas – sõbralikke naaberomavalitsusi, kes meid vastu võtaksid, on ju piisavalt!



Mittetulundusühingud Käsmu Külaselts, Võhma Seltsimaja, Võsu Vabatahtlik Tuletõrjeühing,  Käsmu Vabatahtlik Merepääste, Karepa Selts, Vihula Selts, Võsu Rannaklubi, Sakus­saare Külaselts, Eisma Arendamise Selts, Lahemaa Käsitöökoda, Eru Surf

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles