Saada vihje

Jana Kimmel tuli aasta kondiitriks

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parimaks magusameistriks tunnistatud Jana Kimmel valmistab oma igapäevatööl juba uusi kooke.
Parimaks magusameistriks tunnistatud Jana Kimmel valmistab oma igapäevatööl juba uusi kooke. Foto: Meelis Meilbaum

Teisipäevast reedeni pealinnas toimunud toidumessil selgitati välja aasta kondiiter ja aasta pagar. Aasta kondiitri auhind läks läänevirulasele Jana Kimmelile, kes töötab ASis Pihlaka.

Osalejad pidid võistluse käigus täitma kaks ülesannet: kohapeal valmistama piduliku tordi teemal “Meri” ja söödavatest materjalidest kompositsiooni teemal “Kultuuripealinn Tallinn 2011” kodutööna.

Võitja Jana Kimmeli sõnul tuli saadud tiitel talle täieliku üllatusena. “Konkurss oli väga tasavägine, tegelesin oma tööga, vaatasin, et kõik oleks korrektne, ega mõelnud sellele, kas võidan või mitte,” kõneles Kimmel. Tema meelest on see eelkõige Pihlaka võit, kuid ta ei salga, et tegu on ka rahulolu pakkuva isikliku saavutusega. “Enda jaoks sain võistluselt eelkõige kogemusi, nägin, mida teised teevad ja kuhu ma saaksin veel areneda,” ütles Jana Kimmel.

Võistlusteks valmistumine algas juba kuu varem, kui tuli hakata koguma ideid ja tegema eeltööd koduse ülesande täitmiseks. Kuigi kodus valmistatava maiuse teema oli seotud 2011. aasta kultuuripealinnaga, sai Jana Kimmeli sõnul lisapunkte selle eest, kui lõpptulemus ühtis mereteemaga. Lõplikult valmis kultuuripealinnateemaline kompositsioon Kimmeli ütlusel koostööna, kuna ideid tuli kõigilt: lastelt, töökaaslastelt, ülemuselt.

Mereteemalise piduliku tordi valmistamiseks oli kohapeal aega täpselt kolm tundi. “Ka muud nõuded olid üsna punktuaalsed: tort pidi olema täpselt kaks kilo, kõikumisruum võis jääda viiekümne grammi piiresse. Maitsmiseks valminud tort oli kilone, sellest lõigati välja üks lõik, et žürii näeks tordi sisemust ja kihtide omavahelist sobitumist. Lisaks hinnati ka puhtust, jälgiti pidevalt kondiitrite tegutsemist,” tutvustas Kimmel võistluse korraldust.

Üllatusi või äpardusi Kimmelil võistlusel ei esinenud. Küll oli aga kuulda olnud, et mõni sügavkülmik polnud piisavalt külm või siis ei mahtunud tort sinna sisse.

Jana Kimmel on töötanud kondiitrina 18 aastat, neist 14 Pihlakas. Pikk staaž ja suured kogemused olid ASi Pihlaka tegevjuhi Arvo Sauli sõnul ka põhjusteks, miks otsustati võistlustest osavõtmise võimalus anda just Jana Kimmelile.

Sauli hinnangul on selliseid võistlusi kindlasti vaja. “Inimesed saavad sel moel omale oskusi juurde, suureneb ka kogemustepagas,” lausus ta. Üritusel osalenuna kinnitas temagi, et tänavusel konkursil käis päris tihe rebimine. Esimesed kolm tööd paistsid Sauli sõnul teiste seast kindlasti silma.

Aasta kondiitri ja pagari valimiste korraldaja Eesti Leivaliidu tegevdirektori Raivo Vilbaste hinnangul muutub võistluse tase igal aastal professionaalsemaks. Tortide puhul hindab žürii nende välimust, maitset, kohapeal tehtu ja kodutöö sobivust. Oluline osa on kondiitri töökultuuril ja meisterlikkusel. Selleaastase võitja kohta tõi Vilbaste välja, et oli aru saada, millist tõsist tööd oli võistluse nimel tehtud. “Ükski tooraine omadus ei tohi tulla üllatusena,” rõhutas leivaliidu juht.

Küsimusele, miks oli seekordseks võistlusteemaks just meri, vastas Raivo Vilbaste, et igal aastal valib teema leivaliit. Tema sõnul peavad kohapeal valmistatava tordi ja kodutöö teema olema seostatavad ja kompositsioon on seetõttu väga oluline.

Seekordseid magusaid meistritöid hindas kuueliikmeline žürii, kuhu kuulusid Soome Leivaliidu, Läti Leivaliidu, toorainefirma, kuldsponsori ja SA Kultuuripealinn Tallinn 2011 esindaja.

ASil Pihlaka on kondiitrite mõõduvõtmisel osalejana pikk staaž. Varasemalt on silma paistnud Rakvere tuntud tordimeister Ilmar Võtti, kes 2002. aastal pälvis samuti aasta kondiitri tiitli, kolme parema hulka jõudis ta aga korduvalt.

Paremaid kondiitreid valiti kuueteistkümnendat korda. Teise koha saavutas Häili Evert (Pere AS) ja kolmanda koha Heidi Saat (Pagaripoisid OÜ).

Tänavune aasta pagar on Lena Kotalainen-Sadikova Pere ASist (ka tiitli “Aasta pagar 2009” omanik). Teise koha saavutas Kersti Bauman (Fazer Eesti) ja kolmanda Heidi Vaikre (Pere AS).

Erinevalt kondiitrite mõõduvõtmisest valiti aasta pagarit juba seitsmeteistkümnendat korda. Tiitlivõitjaid autasustati Eesti Leivaliidu tänuplaadi, diplomi ja rahalise kingitusega.

Tagasi üles