Küsitlus

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum soovib tuua kunstiakadeemia Rakverre. Mida Teie sellest ideest arvate?

Signe Kivi

Eesti kunstiakadeemia rektor

See on väga kena pakkumine. Tore, et maavanem meie peale mõtleb ja meiega koos muretseb. Hetkel läheme siiski oma projektiga edasi, sest oleme sellesse juba panustanud nii aega kui mõtteid ja ressursse. Tahame jääda ka oma ajaloolisele kohale. Kindlasti on Lääne-Virumaa õpilased meie kooli oodatud ja neid võiks tulla senisest rohkem meile õppima.

Keio Soomelt

Rakvere rahvamaja juhataja

See on kahe otsaga asi, mõtlema peab muidugi suurelt. Oleks ülivinge, kui see teoks saaks. Olles ise õppinud muusikaakadeemias, tekiks mul üliõpilasena küll mitmeid küsimusi, kui näiteks oleks plaanitud muusikaakadeemia Jõhvi kolimist.

See ei ole ainult maja ehitamine kuhugi linna, vaid suur sisuline strukturaalne muudatus. Tekkida võib probleeme näiteks õppejõudude leidmisega. Olen nõus, et Eesti ei ole ainult Tallinn. Super oleks see, kui mõni akadeemia osakond või alternatiivne kool, nagu Tartu kõrgem kunstikool, oleks tulevikus Rakveres.

Maarja Tomps

Eesti kunstiakadeemia tudeng

Lääne-Viru maavanema ideed lugedes mõtlesin esimese asjana võtta võrdluseks Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia. Mõlemal juhul on tegu kõrgkooliga, mis annavad kultuuriharidust, samuti on Viljandi ja Rakvere peaaegu ühesuurused linnad. Pealegi asub Rakvere meie kultuurilisele keskusele ja selleaastasele kultuuripealinnale palju lähemal kui Viljandi.

Meie folgipealinnas on koolisüsteem edukalt toiminud juba aastakümneid, seega tõepoolest, miks ei võiks EKA kolida Rakverre.

Teisalt vaatasin asja oma mätta otsast. Teist aastat EKAs õppiva tudengina olen vastu meie kooli viimisele väljaspoole Tallinna. Leian, et kunstitudengid vajavad lisaks koolile enda ümber ka kultuurilist keskkonda. Selle loovad erinevad valdkonnad, alustades raamatukogudest, muuseumidest ja galeriidest kuni kinode, teatrite ja klubideni. Siinkohal ei taha ma üldse maha teha Rakvere kultuurielu, mis linna suurust arvestades on üsna elav ja mitmekülgne, kuid sellest hoolimata jääb see kõvasti alla Tallinna omale.

EKA tudengina näen ka seda, kuidas meie õppejõud end lisaks EKA-le veel mitme teise töökoha vahel jagavad. Juba praegu on raske kahe suurema ülikoolilinna vahel sõeluda, seda enam ei näe ma põhjust, miks peaksime ülikoole veel rohkem üle Eesti laiali paigutama ning sõidust tingitud ebamugavusi taluma.

Samuti tundub maavanema mõte majanduslikult utoopiana. Uskumatu, et kunstiakadeemia hoonet ei suudeta pealinnas püsti panna, aga pisikeses Rakveres on see äkki võimalik. Aastaid Tallinnas hoone ehitusluba taotledes oleks rumal sellest nüüd loobuda ja otsast alustades pilk Rakvere poole pöörata.

Riho Hütt

üliõpilane ERKIs 1983-1989

Meie maavanema avaldus jääb lihtsalt populistlikuks sammuks.

Ajalooliselt on kõrgem kunstikool tekkinud Tallinna, sest vastav pinnas oli olemas just seal. Tänapäeval kuuluvad ehitatava maja juurde veel paljud töökojad, mis asuvad mööda Tallinna laiali. Ja paarisaja üliõpilase elamised ja olemised pluss õppejõudude probleem tuleb ka arvesse võtta. Ja Kumu lähedus on samuti oluline, sest meie pisike galerii üksinda on väike sellise kunstijõugu vastuvõtuks.

Aga hea, et maavanem mõtleb EKA uue maja ehitamisele.

Anne Nõgu

Rakvere linnavolikogu kultuurikomisjoni liige

Arvan, et maavanem ei mõelnud seda väga tõsiselt ja et see mõte oli välja öeldud rohkem uudistekünnise ületamiseks ...

Kuid samas mulle väga meeldiks see “hull idee”, kui kunstiakadeemia Rakveres oleks. Sellise kõrgkooli tulek Rakverre paneks arenema hoopis elavamalt kogu linna ja ka maakonna. Einar, teeme selle ära!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles