Vihula valla uueks juhiks valiti Raivo Uukkivi

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihula valla juhtimise ja vallavanema kohustused võtab peagi üle Raivo Uukkivi, kelle vallavolikogu viimasel istungil ametisse kinnitas.
Vihula valla juhtimise ja vallavanema kohustused võtab peagi üle Raivo Uukkivi, kelle vallavolikogu viimasel istungil ametisse kinnitas. Foto: Meelis Meilbaum

Vihula vallavolikogu vabastas 14. novembrist seni valda juhtinud Rene Treiali ning kinnitas uueks vallavanemaks keskerakonnast sotside ridadesse astunud kunagise Rae vallavanema Raivo Uukkivi.


Üleeilsel Vihula vallavolikogu istungil valiti üheksa poolt- ja viie vastuhäälega uueks vallavanemaks Raivo Uukkivi. Üks volikogu liige jäi erapooletuks.

Uus vallavanem Raivo Uukkivi ütles, et kui sotsiaaldemokraatlik erakond tegi pakkumise asuda Vihula valda juhtima, arvas ta esialgu, et ta ei ole sellest huvitatud.

“Hiljem hakkasin mõtlema, et miks mitte. Väikest valda oleks ka hea seestpoolt vaadata. Probleemid on kindlasti hoopis teistsugused,” vihjas Uukkivi sellele, et ta on Eestis suuruselt teist omavalitsust, Rae valda juhtinud.

Samas lausus Uukkivi volikogu ees, et tegemist on teatud mõttes karmavõlaga, sest Vihula vallast on mitu inimest Rae valda n-ö tööle viidud ning et tema suguvõsa on Vihula vallast pärit.

Uue vallavanema ametipalgaks kinnitati 2000 eurot, lisaks määrati talle isikliku sõiduauto kompensatsioon 400 eurot ning tema kasutada on ka 400 liitrit kütust kuus. Rene Treiali ametipalk oli 1287 eurot ja ta sõitis valla renditud autoga, mille kulud jäid alla 400 euro kuus.

Nii kõrge palga määramisest uuele juhile arvas opositsiooni eestkõneleja Uno Õunapuu (reformierakond), et uus vallavanem on üle makstud. Teisalt leidis Õunapuu, et võib-olla oleks tulnud korraldada avalik konkurss vallavanema leidmiseks, nagu seda tehti Avinurmes.

“Ma saan aru, et konkurssi ei saanud korraldada, sest kohad, kes (milline erakond – toim.) millise täidab, on ära jaotatud,” nentis Õunapuu, lisades, et nüüd on põhiline, et uus juht talle määratud palga välja teeniks.

Küsimus, miks konkurssi ei korraldatud, tekkis ka Koljaku küla elanikul Reet Sillal, kelle arvates on ümberringi piisavalt haritud inimesi, kes võiksid seda tööd teha. “Kas on ikka mõtet tuua Võsule sisse importmees. Mees, kes tuleb kaugemalt, kes ei ole Vihula vallaga seotud. Ühel hetkel tunneb, et ei jaksa, paneb käed tasku ja läheb minema,” polnud Sild otsusega rahul.

Vihula vallavolikogu esimees Vello Väinsalu selgituse järgi ei pea vallavanema leidmiseks avalikku konkurssi ilmtingimata korraldama.

“Täiesti juhuslikult selgus, et on sobiv ja tubli inimene olemas, kes oli just sotsiks hakanud, mis minu jaoks ei omanud küll erilist tähtsust, aga kuna koalitsioonileppe kohaselt see koht sotsidele kuulus, siis ei olnud vaja ka koalitsioonilepet ümber tegema hakata,” selgitas Väinsalu vallavanema kandidaadi valikut.

Vallavanemale määratud kõrget palka põhjendas volikogu esimees vajadusega saada sellele kohale võimekas inimene, sest vallas on praegu väga suured projektid pooleli – neist üks on ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni projekt.

“Kõige selle juures tuleb valla rahaasjad korras hoida ja inimestega suhelda ning tseremoniaalset poolt hoida. See peab olema üle keskmise võimetega inimene,” lisas Väinsalu ning täpsustas, et plaanis on siiski kaotada ka abivallavanema koht.

Esialgu oli kavas seda teha üleeilsel istungil vallavalitsuse uue struktuuri kinnitamisega, kuid see punkt võeti eelnõust välja, sest abivallavanem Urmas Osila, kes koos Rene Treialiga 14. novembrist ameti maha pidi panema, võttis oma lahkumisavalduse tagasi.

Oma teguviisi põhjendas Osila sellega, et osa volikogu liikmeid andis talle lootust, et nad tõstatavad volikogu esimehe Vello Väinsalu umbusaldamise, mida siiski ei tehtud. “Kui see volikogu esimees ei jätkaks, olen nõus valda tagasi tulema,” märkis Osila.

Vello Väinsalu sõnul tuleb nüüd uuel vallavanemal asuda tegelema abivallavanema küsimusega.

2009. aasta lõpust valda juhtinud ja 14. novembrist vallavanema kohustustest vabastatud Rene Treial ütles, et ta tahaks nüüd tootvale tööle asuda.

Vallavanemad
• Vihula valda on viimase kümne aasta jooksul juhtinud kaheksa vallavanemat. Üleeile ametisse pandud Raivo Uukkivi on üheksas vallavanem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles