Väike-Maarja vallas leiti üle kolmesaja lõhkekeha

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Maarja vallas tuli päevavalgele üle kolmesaja lõhkekeha.
Väike-Maarja vallas tuli päevavalgele üle kolmesaja lõhkekeha. Foto: Päästeamet

Äntu küla lähedalt metsast leitud lõhkekehade hulk on demineerimiskeskuse Ida-Eesti pommigrupi juhataja Rauno Raidloo sõnul üks tänavusi suuremaid Eestis, Lääne-Virumaal pole viimastel aastatel nii palju lõhkekehi korraga päevavalgele tulnud.

Suurleiu peale sattus Ida-Eesti pommigrupp esmaspäeval vihjet kontrollides. Siis saadi kätte 203 ühikut mitmesugust lahingumoona. Mürskude läbimõõt varieerus 20 millimeetrist 155 millimeetrini. Samuti leiti mõni hüpikmiin.

Järgmisel päeval tuli päevavalgele veel 112 lõhkekeha.

Ohtlik leid transporditi politsei konvoli saatel kaitseväe Sirgala harjutusväljale, kus see hävitatakse.

Demineerimiskeskuse Ida-Eesti pommigrupi juhataja Rauno Raidloo rääkis, et lõhkekehad olid kohas, kus pärast teist maailmasõda hävitati sõjamoona. Lõhkekehad olid kõik Saksa päritolu, välja arvatud üks Vene mürsk. Kuidas lõhkekehad sinna said, pole Raidloo sõnul teada, küll aga olid kohalikud elanikud rääkinud, et pärast sõda oli ohtlikku moona palju ja kõike ei jõutud hävitada. Kui keegi ümbruskonnast mingi lõhekeha leidis, siis viis selle varem valmis kaevatud auku.

Raidloo sõnul võtab leitud lõhkekehade kahjutuks tegemine umbes nädala. Pommigrupi juhataja tänas Väike-Maarja päästekomandot, kes oli demineerijatele ohtliku leiuga tegelemisel abiks.

Raidloo sõnul jätkatakse nimetatud piirkonnas kindlasti veel otsinguid. Samas rõhutas Raidloo, et kui keegi leiab lõhkekeha meenutava eseme, on ainuke õige tegevus leiukoht märgistada ja kohe anda leiust teada häirekeskuse hädaabinumbril 112.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles