Küberkaitsjad rääkisid Rakveres elektroonilisest turvamisest

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik/Postimees

Neljapäeval Rakvere ametikoolis korraldatud küberkaitse infopäeval räägiti elektroonilisest turvamisest ja seati sihte kaitseliidu Viru maleva küberkaitserühma loomiseks.



Lääne-Viru endine maavanem Urmas Tamm, kes hakkab küberkaitserühma juhtima, ütles, et sellised rühmad on loodud juba Tallinnasse ja Tartusse. Tuginedes sealsetele kogemustele, arvas Tamm, et Rakverre loodavasse küberkaitserühma võiks kuuluda 10-15 inimest.

Lisaks Rakverele luuakse analoogne rühm ka Pärnusse. Tamme sõnul turvab Viru maleva küberkaitserühm esialgu Lääne-Virumaal olevaid riigi- ja omavalitsusasutusi, kuid tulevikus tahetakse seda teenust pakkuda ka Ida-Virumaal.

Rakveres korraldatud küberkaitse infopäevale oli kutsutud infotehnoloogiaga tegelevaid ettevõtjaid ja kohalike omavalitsuste IT-spetsialiste. Maakonna 15 omavalitsusest osalesid infopäeval vaid kolme omavalitsuse esindajad. “Oleks võinud rohkem olla,” sõnas Tamm.

Hiljuti räägiti ETV populaarses saates “Pealtnägija”, et suve lõpul avastati Lõuna-Eesti Lasva valla kodulehelt peidetud lingid netiporno juurde ja muude saitidele. Uurimine avastas massilise linkide peitmise, mille taga on äri teatud saitide positsiooni parandamiseks otsingumootorite tulemustes.

Infopäeval tegi kaitseliidu küberkaitsemaleva pealik Tanel Meiel ülevaate vajadusest küberkaitse järele. Ettekandest selgus, et esmalt kasutasid seda teenust vaid pangad.

Urmas Tamme sõnul oli pronksiööl Eesti vastu suunatud küberrünnak leebe. “Gruusias oli rünnak juba tõsisem,” ütles ta ja lisas, et küberrünnakud lähevad järjest keerulisemaks.

Neljapäeval korraldatu oli esimene küberkaitse infopäev. Tamme sõnul tuleb siinkandis neid veel.

Infopäeval osalenud Tamsalu vallavalitsuse IT-spetsialist Leo Piirits ütles, et saadud infost oli kasu. Tema sõnul kontrollitakse valla kodulehte paar korda nädalas. Seda, mis juhtus Lasva vallas, Tamsalus pole olnud.

Küll aga oli Piiritsa sõnul suve hakul kodulehega probleeme, millest ta täpsemalt rääkida ei soovinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles