Äriseminaril tunnustati tublisid Virumaa ettevõtjaid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea Panga peaökonomist Tõnu Palm (vasakul) tutvustas tunniajases ettekandes Eesti finantsturgudel toimuvat ja maailmamajanduse jahtumise mõju kohalikele ettevõtetele.
Nordea Panga peaökonomist Tõnu Palm (vasakul) tutvustas tunniajases ettekandes Eesti finantsturgudel toimuvat ja maailmamajanduse jahtumise mõju kohalikele ettevõtetele. Foto: Arvet Mägi

Kolmapäeval toimus Nordea Panga ja Lääne-Viru maavalitsuse korraldatud äriseminar, kus anti ülevaade arengusuundadest, kinnisvaraturust ja maailmamajanduse mõjust Eestile. Seminari lõpetas Äripäeva Lääne-Viru TOPi ettevõtete tunnustamine.


Kinnisvaraturul toimuvat tutvustanud Pindi Kinnisvara ja ERI Kinnisvara analüüsiosakonna juhataja Andres Tederi hinnangul on kinnisvaraturul täheldada trendimuutusi. “Kuigi kinnisvaraindeks näitab viimase kuu jooksul teatavat tõusu, siis Eestit tervikuna vaadates on olukord teine. Viimasel kuul on seda tõstnud Tallinna tehingute suurem osakaal. Teine oluline muutus on toimunud üüriturul. Kui varem puudutas üürituru aktiviseerumine rohkem pealinna, siis nüüd on seda märgata ka mujal piirkondades,” kõneles Teder.


Tederi sõnul on märgata tarbija kindlustunde langust, kuid see tuleneb Kreekas ja mujal maailmas sündivast. Korterite ja majade turgu hindas Andres Teder stabiilsemaks kui maaturgu. “Korterite puhul eeldaks isegi suuremat tehingute arvu, samas on tagasi tulnud tehingud kallite majadega. Põllumaahindade trend näitab langust, palju oleneb piirkonnast ja maa viljakusest. Sama kehtib ka metsamaa puhul, hind üldiselt langeb, kuid hea metsa eest on ka väga palju makstud,” rääkis Teder.
Kinnisvaraturu üldiseloomustusena tõi ta välja asjaolu, et ostetakse rohkem kallist ja odavat kinnisvara, hinnatasemelt keskmine nii hästi kaubaks ei lähe. “Üldiselt on seis rahulik, ka Rakvere enda turul, kuude kaupa on küll tõuse ja langusi olnud. Sarnaselt üleeestilisega on üüriturg päris aktiivne,” kõneles Andres Teder Lääne-Viru oludest.


Ettekandega maailmamajanduse ebastabiilsusest ja selle mõjust kohalikele ettevõtetele ja tarbijatele esines Nordea Panga peaökonomist Tõnu Palm. “Et saada aru sellest, mis toimub kiiresti muutuvas maailmas, tuleb olla kursis ka finantsturgudel toimuvaga. Ei jõuta ära oodata, millised muutused toimuvad poliitikas, ja selle tõttu on finantsturud väga ärevad, mistõttu karistatakse nii riike kui ka ettevõtjaid,” ütles Palm sissejuhatuseks. Nordea Panga rollina nimetas Palm lisaks laenuandmisele ja hoiuste kogumisele ka kõikide muude tootevaldkondade ja varaklasside katmist.


Ettevõtjate puhul tõi Palm uudse suundumusena välja hetkelises majandusolukorras peituvate võimaluste otsimist ja ärakasutamist. “Tuleb vaadata tulevikku ja vajadusel mõelda välja plaan B. Meil on selja taga hiljutine kriisikogemus ja sellest tulenevalt peab igaüks endalt küsima, kas ja millal on õige aeg kulusid kärpida.”


Maailmamajanduse jahtumise esimese märgina nimetas Palm tööstussektori ja tööstuse kindlustunde indeksi langust.
“Eestis jätkub ekspordisektori jahtumine, kuid positiivsena võib välja tuua selle, et kui eelmiseks kriisiks polnud ettevõtted valmistunud, siis nüüd, vaadates Skandinaavia või Euroopa ettevõtteid, on hoiakud muutunud. Varud on viidud miinimumini ja sellest tulenevalt ei pea ettevõtted oma tootmist vajadusel oluliselt piirama,” kõneles Palm.


Seminari lõpus tunnustas Äripäev koos Lääne-Viru maavanema Einar Vallbaumiga kohalikke edukamaid ettevõtteid. Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandeli sõnul alustasid nad edetabelite koostamisega kümme aastat tagasi ja just sel eesmärgil, et tunnustada ettevõtteid, kes ehk teenitust vähem tähelepanu saavad. Lääne-Viru maakonna puhul tõi Mandel välja positiivse käibe säilitamise ja kasvatamise viimastel aastatel. Samuti rõhutas ta kohalikku suurt kasumimarginaali. Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum tänas kõiki kohalikku arengusse panustanud ettevõtteid.
Tunnustuse pälvinud ettevõtete esikolmiku moodustasid Reinpaul OÜ, Estonian Cell AS ning Palmse Metall OÜ.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles