Kunda maadleb soojahinnaga

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda. Pilt on illustratiivne.
Kunda. Pilt on illustratiivne. Foto: Erakogu

Soojahinna hüppeline tõus mõjutab oluliselt Kunda järgmise aasta linnaeelarvet ja läheb linnale maksma umbes 100 000 eurot.

Kunda järgmise aasta tulude kavandatav maht on õige pisut üle kolme miljoni euro, kulude taotlusi on allasutused linnavalitsuse rahandusosakonna juhataja Urmas Lepiku sõnul esitanud enam kui 3,6 miljoni euro ulatuses. “Ja need arvestused on tehtud enne kütte hinnatõusu, mis toob linnale kaasa umbes 100 000 euro suuruse kulude kasvu,” täpsustas Lepik.

Kunda linnavolikogu esimees Arvo Vainlo nentis, et raha on vaja kõvasti juurde leida ja volikogu komisjonidel tuleb ka kulusid hoolega kärpida.

“Väga raskeks läheb, loodame, et tuluprognoosid suurenevad,” lausus Vainlo.

Prognoose eriti suurendada ei anna, sest tänavu on Kundale kümne kuuga tulumaksu laekunud kavandatust umbes 37 000 euro võrra vähem.

Toasooja hinnatõus suurendab Arvo Vainlo sõnul ilmselt hüppeliselt ka toimetulekutoetuse vajadust. “Kui kaua riigil toimetulekutoetuse maksmiseks raha on, ei tea, sest Kunda ei olnud ju ainus koht, kus küttehind järsult tõusis,” sõnas volikogu esimees.

“Raske aasta tuleb, kui nii edasi läheb, siis kergeid aastaid enam loota polegi,” oli Vainlo pessimistlik. Mees lisas, et volikogu liikmetel tuleb linnarahvale toimetulekutoetuse saamise võimalusi tutvustada, sest osa inimesi on harjunud toetust saama, paljud aga sellest võimalusest ei teagi.

Kunda linnapea Allar Aron ütles, et soojahinna tõstmise otsus oli ka linnavalitsuse jaoks täiesti ootamatu. “Tahame kon­kurentsi­ameti käest hinnatõusu kooskõlastamise otsuse saada ja seda analüüsida,” rääkis linnapea. Konkurentsiamet on lubanud oma otsuse saata, kuid eelnevalt tuleb soojatootja Fortum Termesti palvel sellest ärisaladused välja võtta.

“Kui palju siis sellest otsusest järele jääb, on raske öelda,” lausus Aron.

Kunda linnavolikogu eelarvekomisjoni esimees Ando Källo arvas, et volikogu peaks võib-olla leevendama kaugküttepiirkonna tingimusi selliselt, et korteriühistud saaksid soovi korral kaugküttepiirkonnast lahkuda. “See näitaks Fortu­mi­le, et päris vabalt nad ikka iga asja teha ei saa,” lisas Källo.

Arvo Vainlo ei uskunud, et korteriühistud suudaksid praegu ise katlamaju ehitada, kuid lausus, et Kundas on veel mõned majad, kus on võimalik taas ahjusid kütma hakata.

“Ma tahaks öelda, et linnavalitsus ja -volikogu ei ole käed rüpes istunud, üritame teha kõik, mis võimalik, et saavutada kas või etapiviisilist üleminekut uuele hinnale,” rääkis Vainlo.

Volikogu esimees ütles, et loota saab vaid seda, et majanduskriis kiiremini üle läheks ja gaasi hind langeks.

Eelmisel nädalal käis Kred­ex Kundas tutvustamas kortermajade energiasäästlikuks renoveerimise võimalusi, kuid Arvo Vain­lol sellesse väga suurt usku ei olnud. “Ühistud ei riski laenu võtta, kuna teavad, et inimesed lihtsalt ei jõua maksta,” sõnas ta.

Järgmise aasta eelarve arutelu kõrval võttis Kunda linnavolikogu vastu tänavuse teise lisaeelarve, kus leiti ka üks kokkuhoiu koht. “Kui varem maksime õpilaste sõidutoetust bussifirmadele, siis tänavu hakkasime toetust maksma otse õpilastele ja summad vähenesid,” selgitas Urmas Lepik.

Et aga kallimaks on läinud koo­lipiim, otsustas volikogu sõi­du­toetustelt vabanenud raha suu­nata koolipiima eest tasumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles