Kadrina saunaklubi käis Setomaal ülemsootska juures ihu harimas

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsusaun. Pilt on illustratiivne.
Suitsusaun. Pilt on illustratiivne. Foto: Peeter Kümmel /Sakala

Läinud nädalavahetusel käis Kadrina saunaklubi Setomaal Hilana külas suitsusaunas, mille küttis kuumaks ülemsootska Ahto Raudoja ise.


“Omaette kogemus,” võttis reisi lühidalt kokku saunaklubi president Ülo Kais. Tema sõnul olid mehed küll varem suitsusaunas käinud, kuid paljud polnud näinud Setomaad.

Kais rääkis, et pärast sauna istuti õhtul väljas lõkke ääres, maitsti võõrustajate pakutud sõira, maasinki ja muud suupärast ning puhuti juttu. “Novembrikuus, ja väljas lõkke ääres,” rõhutas Kais. Eriti maitses talle kohapeal tehtud leib.
Saunaklubile jäi meelde ülemsootska korraldatud ekskursioon, mille käigus nähti pisikesi teeäärseid palvemaju. Prooviti ka setude kangemat kraami, kuid mõõdukalt.

Saunaklubi mehed on Kaisi sõnul peamiselt õllesõbrad ja kõigil olid oma joogid kaasas.

Setomaa ülemsootska Ahto Raudoja rääkis, et kohtumine saunaklubiga lepiti kokku ajakirjanik Rein Sikuga.

Ülemsootska sõnul Setomaal saunaklubisid pole, kuid saunakultuur on olemas. Et suitsusauna kütmine nõuab palju aega ja vaeva, siis kutsutakse külla ka sõpru ja tuttavaid. “Suitsusaun on omaette rituaal,” lausus Raudoja.

Tema sõnul saadi saunaklubilt ka vastuküllakutse, ja kui tihe üritustegraafik seda lubab, siis tullakse Lääne-Virumaale.
Setu kuningriigi päev on augusti esimene laupäev.

Siis valitakse lisaks jumala käsutäitjale ülemsootskale ka setode tähtsamate tegevusvaldkondade meistrid, näiteks sõira-, pilli- ja käsitöömeistrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles