Tapa vallavolikogu avaldas esimehele umbusaldust

Margus Martin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Uudeberg (pildil) sai Tapa vallavolikogu esimehe ametist priiks. Nädala pärast võib sama lugu juhtuda vallavanem Alari Kirdiga.
Toomas Uudeberg (pildil) sai Tapa vallavolikogu esimehe ametist priiks. Nädala pärast võib sama lugu juhtuda vallavanem Alari Kirdiga. Foto: Marianne Loorents

Esmaspäeval Tamsalus erakorraliselt kogunenud Tapa vallavolikogu istungi päevakorras oli kaks otsuse eelnõu, mis mõlemad puudutasid umbusalduse avaldamist. Esmalt näitasid volinikud 12 poolt- ja 10 vastuhäälega (istungilt puudus üks rahvaesindaja) Toomas Uudebergile punast tuld eelarve- ja arengukomisjoni esimehe ning seejärel volikogu esimehe kohal.

Seejärel koha vabastanud Uudeberg andis istungi juhtimise üle aseesimees Reigo Tammele.

Tänase koosoleku alguses teavitas Toomas Uudeberg volikogu liikmeid, et ta on küsinud juriidilist nõu ja uurinud, kas sellisel hääletamisel, mis toimub vähem kui kolm kuud pärast eelmist umbusalduse hääletamist, on seaduslik alus. Ise leidis ta konsultatsioonide põhjal, et mitte.

Uudeberg ei soovinud istungi lõppedes öelda, kas ta kavatseb volikogu viimased otsused vaidlustada ja alustada kohtuteed.

"Ma mõtlen veel. Kuuma suppi ei söö, vaid natukene seedin ja vaatan," lausus ta. Toomas Uudeberg märkis, et õiguslikus mõistes oleks kohtuveskite jahvatama panemisega tegemist pretsedendiga, kuid sellega kaasnev segadus ei tuleks kellelegi kasuks. "Katsun olla suuremeelne ja talitada nii, nagu on vallale kasulik," lisas Uudeberg.

Tapa vallavolikogu tuleb erakorraliselt kokku nädala pärast, 17. septembril. Siis on istungi päevakorras tänase istungi alguses värske koalitsiooni poolt, kuhu kuuluvad keskerakonna, reformierakonna ja valimisliidu Koostöö ühtekokku tosin esindajat, üle antud avaldus umbusalduse avaldamise algatamiseks vallavanem Alari Kirdile.

Alari Kirt lausus seekordse istungi lõppedes, et umbusalduse avaldamine volikogu esimehele polnud üllatuseks, sest see oli õhus juba pikemat aega. "Eks see on ühe protsessi loomulik lõpp," nentis vallavanem, kelle jätkamine või mittejätkamine seatakse järgmisena vaekausile.

Alari Kirt märkis, et töömeeleolu on vallamajas kehv olnud pikemat aega. "Igapäevased tööd teeme ära ja oleme samas ette võtnud ka palju uusi arendusi, kuid tean, et väga paljudel inimestel nii reatöötajate kui ka ametnike hulgas on juba ammu nina norus. See pärsib, ja ma ei kujuta ette, mis hakkab edasi saama. Soovitan inimestel lihtsalt rahu säilitada, aga iga inimene käitub ikka nii, nagu tema iseloom lubab," rääkis ta.

Koalitsiooni esindajad, reformierakonna kohalik esinumber Reigo Tamm, keskerakonna liider Maksim Butšenkov ja valimisliidu Koostöö eestvedaja Ene Augasmägi, ei soostunud sündmustest ette ruttama ega võimalikku tulevase vallavolikogu esimehe ja -juhi kandidaati nimetama.

Tamm kinnitas siiski, et tema volikogu esimehe kohta kindlasti ei ihka, soovib küll valla arengus kaasa rääkida, kuid on samas õnnelik töö üle rahvusooperis Estonia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles