Arhitektide liit valis aasta- ja väikeobjekti preemia nominendid

Margus Martin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Arhitektide Liidu väikeobjektide preemia "Väike" nominendid.
Eesti Arhitektide Liidu väikeobjektide preemia "Väike" nominendid. Foto: Eesti Arhitektide Liit

Eesti Arhitektide Liidu (EAL) aastapreemiale kandideerib tänavu kaheksa nominenti. Sama palju nominente valiti kandideerima preemiale "Väike". Lääne-Virumaalt on teises kategoorias esindatud Eisma Sipelgakuuri juurdeehitus ja Eisma väikevormid.

"Tänavune arhitektuuripreemiate konkurss on mitmeski mõttes silmapaistev. Mõlemas kategoorias esitati rekordarv kandidaate – aastapreemiale 19 ja väikeobjekti preemiale 24 tööd ning ka lõppvooru jõudis rohkem nominente kui ühelgi varasemal aastal," rääkis Eesti Arhitektide Liidu president Katrin Koov.

Koovi hinnangul näitab suur osalejate arv ühest küljest, et Eesti ehitusturg on elujõuline, arhitektidelt tellitakse palju töid. "Samas annab see tunnistust arhitektuuri ja arhitektide heast vormist. Üha enam arhitekte julgeb võtta vastutust, oma valminud töid laiemale avalikkusele esitleda ja anda neid žüriile hinnata. Siinkohal on oluline rõhutada, et arhitekti töö lõpebki alles hoone valmimisega – oma loodud projektilahendusi tuleb kontrollida ja jälgida kuni ehituse lõpuni. Hea meel on ka selle üle, et väikeobjekti kategoorias on sel aastal märgata tavapärasest enam kandideerimas noori autoreid," lisas Katrin Koov.

EAL-i aastapreemia nominentide ja laureaaditiitli puhul langetab traditsiooniliselt otsuse üks sõltumatu välisarhitekt, kelleks sel aastal on Sami Rintala – rahvusvaheliselt tegutsev soome päritolu arhitekt ja kontseptuaalne kunstnik, eetilise arhitektuuri eestseisja ning oma kätega ehitaja. Rintalal on Eestiga kujunenud tihedad sidemed eelkõige tudengite töötubade juhendamise kaudu. Preemia eesmärk on tõsta esile ja tunnustada üht valminud silmapaistvat arhitektuuriteost ning selle autorit projekteerimise eest.

Väikeobjekti preemia puhul langetab valiku žürii, kuhu kuuluvad arhitekt Ülar Mark, maastikuarhitekt Terje Ong, kunstikriitik ja kuraator Rebeka Põldsam, disainer Ilona Gurjanova ja välisliikmena läti arhitekt Austris Mailitis. EAL-i väikeobjekti konkursil osalevad arhitektuursed väikevormid, väikesemahulised ehitised ja maastikulised objektid.

EAL-i aastapreemia suurus on 5000 eurot ja väikeobjekti preemia 4000 eurot, mille väljaandmist toetab Eesti Kultuurkapital. Mõlemas kategoorias selguvad võitjad 6. detsembril Salme kultuurikeskuses toimuval arhitektuuripreemiate tseremoonial.

EAL-i aastapreemia nominendid

Arhitekti aastapreemia

Eleringi peahoone / autor Karli Luik, arhitektid Martin McLean ja Kaidi Poobus-Sopp

Kortermaja Kitsas 5, Tartu / Ralf Lõoke, Maarja Kask, Helin Vahter, Ragnar Põllukivi / Salto AB

Lutheri masinasaal / Hanno Grossschmidt, Tomomi Hayashi, Liis Voksepp, Marianna Zvereva, Anna Endrikson, Jüri Nigulas, Andres Ristov, Sander Treijar / Hayashi-Grossschmidt Arhitektuur

Palverännumaja Vastseliinas / Toomas Adrikorn, Margit Argus, Margit Aule, Kaiko Kerdmann, Laura Ojala / KAOS Arhitektid

Rapla riigigümnaasium / Ralf Lõoke, Maarja Kask, Andro Mänd, Kaisa Simon / Salto AB

Reiniku staadionihoone / Tõnis Arjus ja UNStudio

Suvila Murastes / autorid Joel Kopli ja Koit Ojaliiv, kaasautor Rene Sauemägi / KUU Arhitektid

Tootem / Aet Ader, Karin Tõugu, Mari Hunt, Kadri Klementi, Zane Kalnina, Nele Šverns / b210

Preemia "Väike"

Eisma Sipelgakuuri juurdeehitus / Indrek Allmann / AB Pluss

Eisma väikevormid / Indrek Allmann / AB Pluss

Grillimaja / Ülo-Tarmo Stöör, Lembit-Kaur Stöör, Madli Kajuste / ÖÖ-ÖÖ Arhitektid

Heitmaa / Paco Ulman

Minusoid on sinusoid / Annika Kangur, Liina Soosaar, Madis Vahtramäe, Mariann Tihane, Merilin Kaup

Ottosoni purjespordikooli abihoone / Oliver Alver

skulpturaalne vaateplatvorm Tõrva korsten koos linna uue keskväljakuga / Mari Rass, Ott Alver, Alvin Järving, Kaidi Põder /Arhitekt Must ja Reino Rass/ Novarc Group

Tootem / Aet Ader, Karin Tõugu, Mari Hunt, Kadri Klementi, Zane Kalnina, Nele Šverns/ b210

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles