Arvo Pärdi sünnipäeval kõlasid antifonid

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Kammerorkester andis Arvo Pärdi sünnipäeva puhul suurepärase sümfooniakontserdi.
Virumaa Kammerorkester andis Arvo Pärdi sünnipäeva puhul suurepärase sümfooniakontserdi. Foto: Meelis Meilbaum

Virumaa Kammerorkester kõneles Arvo Pärdi sünnipäevaõhtul tema kodukoolis Rakvere gümnaasiumis helide keeles, edastades armastuse sõnumit.

Toivo Peäske juhatusel kõlas Arvo Pärdi teos "Great Antiphons", teos, mille helilooja on pühendanud Los Angelese sümfooniaorkestrile ja tema dirigendile Gustavo Dudamelile ja mille esiettekanne oli mais 2016 Los Angeleses.

"Oo, kõigevägevama suust kõlav tarkus, sa võtad oma alla kogu maailma otsast lõpuni ja määrad kõike oma väe ja mõõdukusega: oo tule ja näita meile, kuidas mõista ja aru saada. Oo tarkus," helises antifoni, kristlikus liturgias kasutatava laulutüübi, "O Wisdomi" mõte muusikaks tõlgitult. Seitse antifoni lummasid kuulajaid jäägitult.

Kontserdil kõlanud Felix Mendelssohn-Bartholdy viiulikontsert e-moll op. 64, solistiks noor särav viiuldaja Triinu Piirsalu, pälvis kuulajatelt kuuma aplausi, braavohüüdeid ja tunnustavat jalamüdinat.

Kontserdi teises osas sädeles Virumaa Kammerorkestri interpretatsioonis Wolfgang Amadeus Mozarti sümfoonia nr. 38 – "Praha sümfoonia". Kuulajate pikk ja südamlik tänuaplaus orkestrantidele ja dirigendile tahtis kergitada gümnaasiumi aula lage.

"Oo hommikutäht, kustumatu valguse kuma, õigluse särav päike: oo tule ja heida valgust nende peale, kes istuvad pimeduses ja surma varjus. Oo hommikutäht," kõneles Arvo Pärdi muusika antifonis "O Morning Star".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles