Kalamehed tegid talgukorras kalade elu kergemaks

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalamehed puhastasid Vahakulmu paisjärve ja selle ümbrust.
Kalamehed puhastasid Vahakulmu paisjärve ja selle ümbrust. Foto: Andres Pulver

Maailmakoristuspäeval kogunes Tapa lähedal Valgejõel asuva Vahakulmu paisjärve äärde kalameestest sõpruskond, et järve kaldaid ja ka järve ennast puhastada.

Talgupäeva eestvedaja Mattias Toomas Metsalo rääkis, et Vahakulmu järvel kalastamas käiv seltskond on juba pikemat aega arutanud, et tänavuse madala veeseisuga aastal tuleks järvega midagi ette võtta.

"Et maailmakoristupäev oli paika pandud, otsustasime oma tegemised sellega ühitada," rääkis Metsalo Lääne-Virumaa ainukese sõna otseses mõttes kodanikualgatuse korras sündinud maailmakoristuspäeva ametliku ettevõtmise kohta.

Tosinkond inimest koristas järvekallastelt puurisu ja inimeste poolt sinna jäetud prahti ning ka järve ennast. "Küsisime keskkonnametilt loa vetikaid järvest välja võtta ja see meile ka anti," lausus Vahakulmu järve koristustalgute eestvedaja.

Keskkonnaamet lubaks järve puhastamiseks isegi tehnikat kasutada, kuid seda talgulistel kusagilt võtta polnud. Metsalo rääkis, et rehale pannakse köis taha ja püütakse nii võimalikult rohkem vetikaid järvest välja riisuda. "Vähemalt sooned tõmbame sellesse vetikamassi sisse, et kaladel liikumisruumi oleks," kõneles ta.

Madala veetaseme tõttu on kalad päris mitmel pool Valgejõe ülemjooksul on kalad lõksu jäänud ning hakanud ka surema. Mattias Toomas Metsalo arvates peaks keskkonnaamet selles osas midagi ette võtma.

Vahakulmu järves elab päris palju linaskit, aga ka haug, särg, ahven, koger ja jõeforell. Kalameeste sõnul on järv tänavu linaskit päris lahkelt pakkunud. "Aga kui jätta järv puhastamata, siis varsti siin kala enam ei ole," lausus Metsalo. Taimestik ummistaks muidu väikese paisjärve täielikult ja viiks veest hapniku.

Tänavu on järves vett küll vähe, kuid kõige hullem olukord kalameeste hinnangul siiski pole, sest mõnel aastal on järv peaaegu sootuks ära kuivanud. "Aga ega midagi rõõmustavat ka pole - Porkuni järvest jõkke vett praktiliselt ei tule ja vahepealsed allikadki annavad väga vähe vett," ütles talgupäeva eestvedaja.

Lääne-Virumaal peeti maailmakoristuspäeva raames täna ametlikke talguid kaheksas kohas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles