MTA kontrollis Lääne-Virumaal ümbrikupalga maksmist

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümbrikupalk.
Ümbrikupalk. Foto: Arvo Meeks

Maksu- ja tolliameti (MTA) töötajad külastasid augustis Lääne-Virumaa majutus- ja toitlustusasutusi, suveüritusi ning ehitusobjekte, et kontrollida töötajate registreerimist ja võimalikku ümbrikupalga maksmist. Veel kontrolliti veokijuhtide registreerimist töötajate registrisse. Kontrollitud 239 töötajast oli registreerimata 38.

MTA maksuauditi üksuse juhi Külli Koidumäe sõnul oli nii majutus- ja toitlustusasutustes kui ka ehitusettevõtetes jätkuvalt probleemiks hooajatööliste registreerimata jätmine ning juhatuse liikmete registreeringuta töötamine. „Juhatuse liiget ei pea töötamise registrisse kandma sellisel juhul, kui ta ei tee aktiivselt tööd ja talle ei maksta töötasu. Vastupidises olukorras aga peab ta tehtud töö eest saama ka kõigi tööjõumaksudega maksustatud töötasu ja olema registreeritud töötajate registrisse,“ rõhutas Koidumäe.

Ühel ehitusobjektil olid kaks õpilasest suvetöötajat peitnud ennast ameti töötajate eest pööningule. Kuna õpilased olid registreerimata, selgitati neile ümbrikupalga ohte. „Kõik hooajatöölised saavad ka ise e-maksuametis/e-tollis kontrollida, kas tööandja on kogu tema palga deklareerinud ning vajadusel sellest otse tööandjale või MTAle märku anda,“ ütles Koidumäe.

Kontrollitud kümnest veokijuhist oli registreerimata üks. „Veokijuhtidelt uurime, mis töötasu nende eest deklareeritakse, kas see vastab transpordisektoris sõlmitud kollektiivlepinguga kehtestatud alammäärale, mis on 620 eurot kuus, ja kui palju see erineb tegevusala keskmisest töötasust,“ ütles Koidumäe.

„MTA eesmärk on töötamise registreerimise kontrollimisega välistada töötajatele ümbrikupalga tasumine ja tööjõumaksudest hoidumine. Kui tuvastame puudusi, siis selgitame maksumenetluses välja tegeliku maksukohustuse suuruse ja rikkujatele võib järgneda lisaks rahatrahv,“ lisas Koidumäe.

Amet jätkab ümbrikupalkade maksmise tuvastamiseks vaatlusi üle Eesti, senisest rohkem väikelinnades ja asulates.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles