Euroopa püüdleb taas liiklussurmade vaba päeva poole

Margus Martin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopas on täna liiklussurmade vaba päev. Pilt on illustratiivne.
Euroopas on täna liiklussurmade vaba päev. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Täna on kolmandat korda kavas liiklussurmade vaba ehk Edwardi (European Day Without A Road Death) päev, mille eesmärk on tõmmata laiemalt tähelepanu liiklusõnnetustele.

Sel päeval peetakse oluliseks, et iga liikleja mõtleks, milliste riskidega ta liikluses kokku puutub ning mida ta saab teha nende vähendamiseks.

"Selleks et liiklus oleks ohutum ja meie lähedased koju jõuaksid, ei piisa ainult maanteeameti ja politsei- ja piirivalveameti (PPA) pingutustest. Me kõik peame panustama. Me kõik oleme liiklejad ja peame tegema vastutustundlikke ja teistega arvestavaid otsuseid," selgitas maanteeameti liiklusohutuse osakonna juhataja Erik Ernits.

PPA juhtivkorrakaitseametniku Kalmer Tikerpe sõnul pole midagi traagilisemat kui surm, mida saanuks vältida. "Valdavat osa liiklussurmasid on võimalik ära hoida, kuid selleks peab järgima ühiselt kehtestatuid reegleid – näiteks kiirus, kainus ja mõistlikkus. On kurb mõelda, et Euroopal on vaja eraldi surmade vaba päeva, mille abil inimesed mõtlema panna," ütles Tikerpe.

Möödunud aastal liitus liiklussurmade vaba päeva ettevõtmistega 31 riiki, millest 15-s ei juhtunud ühtegi fataalsete tagajärgedega liiklusõnnetust. Ka Eestis ei hukkunud liikluses sel päeval ühtegi inimest.

Tänavu korraldab maanteeamet koostöös PPA-ga liiklussurmade vabal päeval kampaania "Sina oled ettenäitaja, et tema oleks ettevaataja", mille eesmärk on täiskasvanutele meelde tuletada, et neil on laste liikluskäitumise kujundamisel kõige olulisem roll ning oma käitumisega ollakse väikestele liiklejatele eeskujuks.

Politseinikud keskenduvad selle nädala jooksul sõidukijuhtidele, kes kasutavad roolis mobiiltelefoni. See on Eestis ja kogu maailmas üks üha olulisimaid põhjusi, miks inimesed liikluses surevad.

Kolmandat aastat toimub ka maanteeameti markeerimisaktsioon "Peatu, vaata, veendu!", milles osaleb tänavu sada kooli üle Eesti. 5.–6. klassi õpilased arutavad õpetajaga teeületusega seotud riske, kaardistavad ohtlikud teeületuskohad ning reguleerimata ülekäigukohtade ees olevatele kõnniteedele markeerivad õpilased sõnumi "Peatu, vaata, veendu!".

Tänavu markeeritakse esimest korda antud sõnumit ka raudteeületuskohtade juurde.

Tänase Edwardi päevaga on oodatud ühinema kõik liiklejad ja organisatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles