Üleeuroopalisel liiklussurmadevabal päeval pööratakse tähelepanu joobes juhtidele

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna tähistatakse üleeuroopalist liiklussurmadevaba päeva. Foto on illustratiivne.
Täna tähistatakse üleeuroopalist liiklussurmadevaba päeva. Foto on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Täna tähistatakse üleeuroopalist liiklussurmadevaba päeva, igaüks meist saab panustada sellesse, et liiklus oleks turvalisem. Aastas saab liikluses surma kümneid ja vigastada sadu inimesi, paljud neist joobes juhtide süül. Rakvere politseijaoskonna juhi Tarmo Tammiste sõnutsi võiks iga inimene anda endale ja oma lähedastele lubaduse mitte kunagi istuda rooli joobes peaga ning mitte istuda autosse, mille juht ei ole kaine.

Pühapäeval pidasid politseinikud Rakveres kinni sõiduki roolis olnud isiku, kelle joobeastmeks mõõdeti pea 0,4 mg/l ehk ligi 0,8 promilli. Autojuht oli politseile tuttav ning on korduvalt karistatud liiklusohtlike rikkumiste eest, kahel korral ka joobes juhtimise eest. Teisipäeval mõistis Viru maakohus juhile karistuseks seitse päeva aresti ning lisakaristusena pidi ta kuueks kuuks loovutama juhtimisõiguse.

Seitse päeva aresti said ka nädalavahetusel Kundas kinni peetud sõiduauto juht ja Kadrina vallas juhtimiselt kõrvaldatud mopeedijuht, mõlemad inimesed olid kriminaaljoobes. 

Rakvere politseijaoskonna juht Tarmo Tammiste sõnas, et kõigi nende juhtumite sisuks on hoolimatus nii enda kui ka kõigi kaasliiklejate vastu. "Uuringud ja küsitlused näitavad, et suurem osa ühiskonnast taunib selgelt sellist käitumist, kuid siiski on liiga palju neid, kes ei suuda või taha oma tegude ohtlikkusest aru saada," rääkis Tammiste.

Politseijuht nentis, et paratamatult peab politsei olema resoluutne ning teatud valikud ise langetama, teisisõnu isoleerima mõneks ajaks sellised isikud ühiskonnast. "Tegemist on küll äärmusliku meetmega karistusõiguses, kuid teiste inimeste tervis ja inimelud on ühiskonnale olulisemad. Samas saame me kõik nii enda eeskujuga kui ka õigeaegse reageerimisega olukorda parandada, eelkõige kaitsta enda lähedasi, inimesi meie ümber," lisas Tarmo Tammiste.

Tänavu toimus Ida prefektuuri territooriumil alkoholi- ja narkojoobes juhtide süül 38 liiklusõnnetust, kus sai kannatada kokku 13 inimest. Neist liiklusõnnetustest 16 toimusid Lääne-Virumaal, kannatada sai kaheksa inimest. Mullu juhtus Ida prefektuuris sama ajaga 45 liiklusõnnetust joobes roolikeerajate süül, kannatada sai 22 inimest ja hukkus koguni seitse. Neist 16 liiklusõnnetust, milles hukkus neli ja sai vigastada 14 inimest, juhtusid Rakvere politseijaoskonna territooriumil.

Selle aastaga on Rakvere politseinikud kinni pidanud juba alkoholi- või narkojoobes 300 roolikeerajat. Kriminaalses joobes oli 139 inimest, kaks juhti olid narkojoobes. Mullu sama ajaga pidasid Rakvere politseinikud kinni 261 joobes juhti, neist kriminaalkorras karistatavas joobes 117 inimest, sh kolm narkojoobes.

Sel nädalal sai kohtus lahendi mitu Virumaal aset leidnud joobes juhtimise juhtumit. 15. septembril pidasid politseinikud Kohtla-Nõmmel reidi käigus kinni 1984. aastal sündinud sõidukijuhi, kes oli kriminaalses joobes. Enda sõnade kohaselt oli mees eelneval õhtul joonud kolm purki õlut. Kuna varem on ta politseile silma jäänud erinevate rikkumiste eest, sealhulgas ka joobes juhtimisega, siis sel esmaspäeval määras Viru maakohus talle karistuseks 15 päeva aresti ning lisakaristusena võeti talt kuueks kuuks ära juhtimisõigus.

Tarmo Tammiste märkis positiivsena seda, et Virumaa elanikud helistavad aktiivselt häirekeskuse numbrile 112, kui märkavad kahtlase sõidustiiliga autot või neil on kahtlus, et sõidukijuht võib olla joobes. "Selliste hoolivate kaasliiklejate kõnede arv kasvas Virumaal sel aastal 2,5 korda ja Ida prefektuuris tabasid politseinikud ainuüksi selliste kõnede abil sel aastal juba 136 joobes juhti. Iga selline liiklusest kõrvaldatud juht on ära hoitud liiklusõnnetus," sõnas Tammiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles